Groeipijnen

Groeipijnen

Groeipijn bij kinderenWat is het?

Groeipijnen ontstaan doordat de botten meestal harder groeien dan de spieren. Daardoor komt er rek op de spieren.

Zeker één op de vijf kinderen heeft er last van: pijn in beide benen, meestal rond de knieën, kuiten, scheen- of dijbenen. Meestal komt de pijn ’s nachts opzetten en is er overdag weinig van te merken. De pijn kan de hele nacht aanhouden.

Meestal komt de pijn in aanvallen die ongeveer een kwartier duren. Het kind voelt scherpe pijnscheuten diep in het been en soms ook in de armen. Groeipijn kan gepaard gaan met hoofdpijn, buikpijn, huilbuien of vermoeidheid. Het is verder ongevaarlijk.

Groeipijn komt dus vooral ’s nachts voor. Volgens wetenschappers van de University of Wisconsin stelden vast dat botgroei vooral ’s nachts plaatsvindt (bij lammetjes). Ze ontdekten verder dat de botten alleen groeiden als de dieren lagen. Er rust dan geen gewicht op de poten en waarschijnlijk hindert belasting de groei. Dat verklaart waarom kinderen overdag geen last hebben van groeipijn. Ze belasten dan hun botten en gewrichten door te lopen en spelen.

Groeipijn komt vooral voor tijdens de zogenoemde ‘groeispurten’ en heeft dus wel degelijk met het groeiproces te maken.

Groeispurten kunnen duren tot aan het einde van de pubertijd. Tijdens de groeispurten groeien kinderen het snelst. Als een kind in een jaar zeven centimeter groeit, groeit het niet elke nacht evenveel. Het groeien gebeurt in spurts en daarom duurt groeipijn maar even.

 

Het ánders kijken van het IMC

Tijdens de groeispurten ontstaat er dus een grote rek van spieren en pezen bij hun aanhechting aan de botten. Botten groeien sneller dan spieren en dit veroorzaakt de rek van spieren en pezen. Groei heeft ruimte nodig. Wanneer er extra rek bestaat, bijvoorbeeld vanuit de buik, vanuit de vliezen of door verkeerde stand, dan is er minder ruimte.

 

Wat kan het IMC?

Groeipijn is onschuldig en niet gevaarlijk voor de gezondheid. Als een kind erg veel last heeft van groeipijn, kun je een aantal dingen doen:

  • Paracetamol of Sinaspril geven.
  • Een lichte massage geven.
  • Een koude doek met water en citroensap op de pijnlijke plekken leggen.
  • De pijnlijke plekken warm maken met een kruik, hotpack of warme doek.
  • Spierstrekoefeningen doen. De oefeningen zorgen voor een betere bloeddoorstroming in de spieren en dit kan de pijn verzachten.

Bij aanhoudende pijn in de armen of benen is het verstandig om een osteopaat te raadplegen. Osteopathie kijkt naar de ruimte die de botten, pezen en spieren hebben. Dat kan door het hele lijf lopen, want spieren werken in ketens.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over spierpijnen (myalgie).