Herpesinfecties

Herpesinfecties

Koortslip

Herpes Simplex of koortslip

Wat is het?

Herpesinfecties, zoals de herpes simplex (koortslip), herpes genitalis en herpes zoster (gordelroos). Herpesinfecties zijn hardnekkig, omdat het virus steeds weer actief kan worden. Herpesvirussen sluimeren in hun verblijfplaats in het zenuwstelsel en kunnen plotseling weer opduiken. Dat betekend dat we het immuunsysteem moeten optimaliseren.

Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een infectie met het herpes simplex virus (HSV). Er bestaan 2 types: herpes simplex virus type 1 (HSV-1) en herpes simplex type 2 (HSV-2). HSV-2 is de meest voorkomende oorzaak van herpes genitalis. HSV-1 is vooral bekend als oorzaak van de zogeheten ‘koortslip’.

Het ánders kijken van het IMC

Het virus leeft slechts kort buiten het menselijk lichaam. Drie tot negen dagen na de infectie treden de verschijnselen op. Bij een HSV-infectie blijft het virus levenslang in het lichaam aanwezig. Je raakt de virus dus nooit meer kwijt ! Dat betekend dat het niet zozeer gaat om het ‘bestrijden van het virus’, maar om het vermogen van het immuunsysteem het virus in rust te laten sluimeren. Dat betekend dat we het immuunsysteem moeten optimaliseren, onder andere door goede voeding en het bestrijden van laaggradige ontstekingen.

Wat kan het IMC?

Binnen het IMC kent de Mesologie in alle drie de gevallen een ruim assortiment aan medicamenten, die afhankelijk van het totale symptoombeeld gekozen kunnen worden. Deze medicamenten zijn erop gericht om het virus, onder invloed van het eigen immuunsysteem weer te laten sluimeren.

In de Mesologie kennen we ook het ‘herpesdieet’, gericht op het vermijden van bepaalde aminozuren en de toevoeging van andere aminozuren. Deze behandeling is vooral op preventie gericht. Bij hardnekkige gordelroos kan Osteopathie binnen het betreffende dermatoom uitkomst bieden.

Bedenk daarnaast dat de meeste Herpesinfecties aan het zenuwstelsel gekoppeld zitten en de kop opsteken in tijden van stress.

 

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: chronische infectiezieken en laaggradige ontsteking (Silent Inflammation).

Lees ook de Column van het IMC: Ánders kijken …. immuniteit en de metafoor van het gebouw. 

 

Kijk ook naar het Webinar-27 van het IMC: Stress, make it less !