De mens is het beste medicijn voor de mensheid, oud Afrikaans spreekwoord. Hiermee wordt bedoeld, dat de mens van oudsher kennis bezit om te genezen.
Deze kennis gaat over van generatie naar generatie. Van belang is dat zij met de natuur verbonden blijft.
De mens heeft enorme hersenen, waardoor het instinct op een lager pitje staat. Overal ter wereld bestaan er medicijnmannen & -vrouwen, omdat de mens de (overgedragen) kennis nodig heeft om te kunnen genezen. Daarom is de mens het beste medicijn voor de mensheid zelf.
Wij, mensen, kunnen ons zelf niet analyseren. Kijk maar in de spiegel, je ziet weliswaar jezelf, maar niet zoals anderen je zien. Je bent doorspekt van cultuur, opvoeding, geschiedenis, ervaring, enz. Daarnaast leef je nauwelijks in het nu. Je hebt herinnering van het verleden en je zorgt voor de toekomst. Bij dieren is dat anders, die leven ‘slechts’ hier & nu. Wij zullen dus altijd iemand anders nodig hebben om een (objectieve) analyse te maken; van wat we voelen of ervaren. Dat geldt voor lichamelijke en psychologische aspecten van het mens zijn.
We zullen dus altijd een ander nodig hebben om ons, van tijd tot tijd, met raad & daad bij te staan. Dat kan de dokter of een therapeut zijn, maar ook een coach of beste vriend. Voor je gezondheid is het raadzaam je lijf en leden regelmatig te laten controleren. Binnen het IMC raden een APC (Algemeen Periodieke Controle) aan.
Meer spreuken & citaten? Kijk op de Kennisbank van het IMC: spreuken over gezondheid.