Is jouw maag overprikkeld en wil je een maagsparend dieet volgen?
Neem dan kleine maaltijden (6-8 maal per dag) en eet twee uur voor het slapen niets meer. Rust ongeveer 15 minuten na iedere maaltijd (rechtop).
In het algemeen: geen geraffineerde suikers, koffie of alcohol.
Do’s & don’ts voor een maagsparend dieet
Voeding | Aanbevolen | Af te raden |
Rauwkost | Geen | Alle |
Soepen | Groentesoep | Vette bouillon, gebonden soepen |
Eieren | Gekookt | Gebakken |
Vleeswaren | Blanke dieetham | Alle andere |
Vlees | Rund, lam, kip | Vet vlees, wild, eend |
Vis | Alle magere soorten | Zalm, tonijn, haring, makreel |
Groenten | Worteltjes | Alle knolgewassen |
Bladgroente | Alle (behalve koolsoorten, zuring) | Koolsoorten, zuring |
Granen | Haver, rijst | |
Kaas | Korstloze kaas | Gefermenteerd (brie, camenberd) |
Melk | Zure melk, yoghurt, kwark | Room |
Fruit | Druiven, sinas, zwarte bessen | Grapefruit, meloen, abrikozen, pruimen |
Olie en vet | Olijf, boter | Dierlijke vetten, frituur |
Specerijen | Geen | Alle |
Uw maag werkt als een soor ‘centrifuge”. Door het ronddraaien van de spijsbrei, wordt de buitenzijde hiervan verteerd door het maagzuur. Het opgeloste deel verlaat de maag via de pylorus (maaguitgang) en de kleinere spijsbrei wordt verder rondgedraaid, met een hernieuwde inwerking van maagzuur. Net als bij een centrifuge of een wasmachine moet deze gelijkmatig ‘geladen’ worden, anders zijn maagkrampen het gevolg.
Terug naar maagklachten.