Maagzuur te veel

Maagzuur te veel

Als er sprake is van teveel maagzuur de oorzaak is van de klachten dan zie je ook de volgende symptomen:

  • Veel boeren
  • Veel transpiratie en warmte aanvallen
  • Onrustig zijn, veel praten, snel geïrriteerd of boos
  • Diarree
  • Ook elders in je lichaam brandende gevoelens en neiging tot ontstekingen (met pijn en/ of koorts)
Teveel of tekort? 

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar zuurbranden wordt meestal veroorzaakt door een maagzuur tekort. Het maagzuur ontstaat echter op het verkeerde moment; dat wil zeggen te weinig bij een volle maag en teveel bij een lege maag. Iets eten, bijvoorbeeld een stuk fruit, doet de klachten dan ook meestal sterk verminderen.

Zuurbranden kan echter ook te wijten zijn aan een afwijking van de grensstreek tussen de maag en de slokdarm. Het betreft meestal een slecht functioneren van de cardia (pars cardiaca ventriculi of ‘maagingang’), die ook onderste slokdarmsphincter wordt genoemd. Deze spier is een ring die het onderste deel van de slokdarm omringt en die de passage van de zure maaginhoud in de slokdarm belet. Bij patiënten met gastro-œsofageale reflux is de cardia vaak verslapt en vervult ze haar functies niet meer. Osteopathie kan in dat geval oplossingen bieden op de spanningsverhoudingen te behandelen.

Hiatus Hernia
In andere gevallen is de reflux het gevolg van een anatomische afwijking, zoals hernia hiatus oesophagei, kortweg hiatus hernia. De hiatus œsophageus is een opening in het middenrif waardoor de slokdarm van de borstholte naar de buikholte gaat. Een hiatus hernia is een inwendige breuk waarbij een deel van de maag via de hiatus oesophageus doorglipt naar de thoraxholte boven het diafragma, de spier die het abdomen scheidt van de thoraxholte. De reflux kan worden bevorderd door een liggende of voorovergebogen houding, door het gebruik van te vette voedingsmiddelen. Door de opwaartse samendrukking van de maag door de fœtus kan bij de zwangere vrouw pyrosis (zuurbranden) optreden. Soms wordt de hiatus hernia geopereerd, soms kunnen osteopathische behandelingen de klachten doen verminderen.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: Hernia Hiatalis, maagzuur, hoe ontstaat het?