Maagzuur, hoe ontstaat het?

Maagzuur, hoe ontstaat het?

Bij de voedselvoorbereiding en door goed te kauwen worden er signalen naar de hersenen gestuurd, wat voor soort voeding men eet. Op basis daarvan worden hormoonsignalen afgegeven voor de productie van de benodigde enzymen en zuren.
Vervolgens komt het voedsel in de maag en veroorzaakt een rek aan de maagwand. Deze rekprikkel doet het hormoon gastrine vrij maken.
Bij een tekort aan maagzuur wordt het eten slechter verteerd en ontstaan er gistingsprocessen van koolhydraten (dit zit in zetmeel, brood, aardappelen, suiker e.d.) en bederf van eiwitten. Dit leidt tot de vorming van melkzuur, pyrodruivenzuur en zwavelverbindingen, die een brandend gevoel in de maag veroorzaken. Dit vormt het brandend maagzuur.

De spijsbrij die uit de maag in de dunne darm komt moet een zuurgraad hebben van 5,0 of lager (= zuurder) om de pancreas (= alvleesklier) en de galblaas goed te laten functioneren. De pancreas maakt onder andere een stof aan, natriumbicarbonaat, die er voor moet zorgen dat de spijsbrij geneutraliseerd wordt. Als de spijsbrij, die uit de maag komt, niet zuur genoeg is, dan maakt de alvleesklier geen of te weinig neutraliserende stof aan. Hierdoor blijft de spijsbrij te zuur, wat de darmwand kan aantasten. Dit kan leiden tot een zweer van de dunne darm, een lekkende darm, colitis, allergieën etc.