Maagzweer

Maagzweer

Positie van de maag

Wat is het?

Slechts enkele klachten van de bovenbuik worden veroorzaakt door een ulcus ventriculi of duodeni (maagzweer of zweer aan de twaalfvingerige darm). Andere diagnosen zijn gastritis, galblaasaandoeningen en IBS (irritable bowel syndrome).

 

Het ánders kijken van het IMC

De maag is onderdeel van het maagdarmstelsel en heeft daarmee ook een microbioom (darmflora). Er huizen een 16-tal bacteriën in de maag, waaronder de Helicobacter Pylori. Deze bacterie is op zich dus niet de oorzaak van de klachten, maar een dysbalans wel. De maag maakt maagzuur (zoutzuur), maar meestal te weinig, wat een dysbalans veroorzaakt. Vaak krijgt de maag een feedback van de dunne darm om (op een later tijdstip) maagzuur te maken. En juist dat geeft klachten.

 

Wat kan het IMC?

  • Een ulcus (maagzweer) kan goed door de Mesologie, samen met de osteopathie, nadat antibiotica tegen de Helicobacter pylori als gerichte medicatie kan worden ingezet.
  • Het merendeel van de ulcuspatiënten krijgt echter recidieven, wat een uitgebreidere behandeling door de Mesologie en Osteopathie rechtvaardigt.
  • De Mesologie zal in het algemeen voedingsadviezen en leefregels voorschrijven.
  • Bij liggingsafwijkingen van de maag is Osteopathie geïndiceerd, hierbij behandelen we de negatieve invloed van overrekking en slechte doorbloeding.
  • Mesologisch zoeken we  naar de dieper gelegen oorzaak op biochemisch terrein (histamine, N. vagus, gal, pancreas).

 

Kijk ook naar het Webinar-28 van het IMC over Prikkelbaar Darm Syndroom. en Webinar 04 over Buikbrein en Darmflora.

 

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over darmklachtendarmflora (microbioom)