Nierstenen (Lithiasis)

Nierstenen (Lithiasis)

nierstenen

Wat is het?

Nierstenen bestaan meestal uit calciumoxalaat of een mengsel met fosfaat. Wanneer nierstenen ontstaan, dan klopt de verhouding van stoffen niet. Urineweginfecties, voeding en een verhoogde absorptie van calcium spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van nierstenen. Stenen en  infecties houden elkaar in stand. Nierstenen zijn gevreesd om hun koliekpijnen. Een echo geeft informatie over de mate en de Iocatie van de steenvorming. Nierstenen komen meer op oudere leeftijd voor, boven de 65 jaar bij 11 op de 1000 mannen en vrouwen. 80% van de nierstenen is kleiner dan 0,5cm en kan de urinewegen passeren. In het merendeel van de gevallen wordt de steen spontaan geloosd. In 30% van de gevallen is er sprake van recidieven.

 

Het ánders kijken van het IMC

Binnen het IMC kijken we naar de functie van de nieren, in relatie tot de darmen en de lever. Immers de nier dient de stoffen van het lichaam in evenwicht te houden. Wanneer hierbij stenen ontstaan, dan klopt de verhouding van stoffen niet.

 

Wat kan het IMC?

Vanuit de Mesologie kan na een uitvoerige anamnese het geschikte medicament voorschrijven om de nierstenen te ‘vergruizen’. De talrijke nevensymptomen geven uitsluitsel over het individuele medicament.

Osteopathie kan de mechanica van de urinewegen en hun omgeving (rugspieren en kleine bekken) goed behandelen.