Operatie

Operatie

operatieWat is het?

Een operatie is een ingreep van de chirurg om iets weg te halen, te corrigeren of te herstellen. Iedere operatie gaat met littekens gepaard, hoewel deze, met de nieuwe technieken kleiner zijn geworden. Inwendig kunnen echter vele verklevingen ontstaan na een operatie, daar kunnen we veel aan doen.

 

Het ánders kijken van het IMC

Sommige operaties zijn beslist noodzakelijk, sommige zijn overbodig en sommige doen meer kwaad dan goed. Wij doen daar geen uitspraak over: ieder zijn vak. Wel kunnen we onderzoeken hoe we vóór de operatie het weefsel zo optimaal mogelijk voorbereiden en direct ná de operatie verklevingen voorkomen.

 

Wat kan het IMC?

Het IMC heeft honderden patiënten behandeld voor en na een operatie. Het optimaliseren van het betreffende weefsel vooraf achten wij een gezond perspectief. Immers dan kan het weefsel sneller en makkelijker genezen.

Behandeling ná de operatie is vrijwel altijd zinvol: is er niets, dan is er niets. Maar alle inwendige vliezen, organen, bloedvaten, zenuwen moeten vrij kunnen bewegen, zodat geen verklevingen ontstaan.

Wij adviseren zo snel mogelijk, en dat is in het algemeen na 2 weken. Met zachte technieken verbeteren we de genezing en doen we (uiteraard) geen schade aan de operatie,.

Na zes weken is het een must, dat voorkomt problemen achteraf. In vele gevallen is een periodieke controle belangrijk, juist om problemen te voorkómen.

 

  Kijk ook naar het Webinar-23 van het IMC: over Littekens & Verklevingen.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over littekens, Verklevingen.

 

Casus: ánders kijken naar symptomen

operatie van een borstamputatieVrouw, 65 jaar, totale borstamputatie rechts. Sindsdien heup & bekken klachten. Gevoel continue een stomp in de maag te krijgen. Pijn tussen de schouderbladen. Onderzoek wees op een shift-scheefstand van de thorax (borstkas), veroorzaakt door het littekenweefsel van de amputatie. De maag komt in de verdrukking en kan niet meer vrijuit het voedsel kneden. De spieren van de wervelkolom proberen, hoog bij de schouders, de scheefstand tegen te gaan, met pijn als gevolg, hetzelfde geldt voor het bekken.

Deze patiënte is bij de internist geweest voor de maag, met niet-helpende medicatie als gevolg. Zij kwam bij de fysiotherapeut voor de schouders, bij de manueel therapeut voor de rug. Twee behandelingen osteopathie waren voldoende, gevolgd door een halfjaarlijkse onderhoud. De eerstelijnsgezondheidszorg is vaak een wirwar van aparte lijnen.