Wat is het?
De menopauze wordt in de volksmond ‘de overgang’ genoemd. De periode wordt gekenmerkt door grote hormonale verschuivingen. Het feedbackmechanisme op de hypofyse van de hormonen progesteron en oestrogeen valt vrijwel weg.
De menopauze treedt gewoonlijk op tussen het 45ste en 55ste levensjaar. Kenmerkende verschijnselen zijn de flushes (opvliegers), transpiratieaanvallen en atrofie van het vaginale slijmvlies, tevens kunnen onregelmatige en versterkte menstruaties voorkomen. Naast de fysieke betekenis zijn de sociaalpsychologische factoren van belang, vooral ten aanzien van het verzorgen van de eigen ouders, de kinderen die het huis uit gaan en inperkingen van groei in de maatschappelijke carrière. Klachten waarvoor hulp ingeroepen wordt, komen voor bij 14 op de 1.000 vrouwen. Het effect van het voorschrijven van oestrogenen is nog onduidelijk.
Het ánders kijken van het IMC
De menopauze is een natuurlijke overgang en hoort derhalve zonder overgangsklachten te verlopen. In plaats te kijken naar de hormonen als de boosdoener, kijken wij naar die organen c.q. orgaansystemen die de natuurlijke verandering niet aan kunnen.
Vele patiënten bezoeken ons centrum met overgangsklachten (menopauze). De klachten variëren van opvliegers, psychische klachten, buikpijnen, hoofdpijn, etc. Symptomen ‘behorend’ bij de menopauze zijn zo individueel als de mens zelf. Daarom zal er altijd specifiek gekeken worden naar de achterliggende oorzaken:
- Hormonale stoornis hypofyse -ovaria
- Vethuishouding (geslachtshormonen zijn vetten)
- Functie van de uterus
- Verzakkingen
- Psychische overgang naar een andere fase
- Kalkhuishouding
- Gewrichtsklachten
- Stemmingswisselingen
- Opvliegers en het zenuwstelsel
Wat kan het IMC?
- De Mesologie heeft hier vele jaren van ervaring en talloze middelen ter beschikking. Omdat de homeopathie let op het totaal van lichamelijke, psychische en sociale factoren, is ze zeer geschikt om deze overgangsklachten te behandelen. Zelfmedicatie met homeopathische middelen is sterk af te raden, omdat alle homeopathische middelen een individueel karakter dragen, waarvoor een deskundige keuze noodzakelijk is.
- De fytotherapie kent verschillende preparaten gericht op de menstruatie, het neurovegetatieve zenuwstelsel, de bloedsomloop en de demineralisatie.
Casus: natuurlijke overgang
Een patiënte van 54 jaar met als klachten menstruele bloedingen langer dan twee weken, onregelmatige cyclus, pijn in de buik met krampen, angsten, vermoeidheid en hoofdpijn boven op het hoofd.
Bij onderzoek bleek de belangrijkste functiestoornis de galleverfunctie te zijn. De lever heeft vele taken, o.a. voor vertering, ontgiften en aanmaak van gal. De lever maakt ook het merendeel van de cholesterolverbindingen in het lichaam, slechts een klein deel wordt direct via de voeding opgenomen. Cholesterol is de moeder van verschillende hormonen (waaronder progesteron en oestrogeen). Wanneer de kwaliteit van cholesterol door verkeerde (omzetting van) vetzuren veranderd, veranderd ook de kwaliteit van de hormonen. Hierdoor ontstaat een ontregelde hormooncyclus en raakt de galfunctie van de lever verstoord. Vaak vergroot de lever hierbij zijn spanning. De lever steunt weer op de darmen. Het gevolg is dat de darmen zich ‘opblazen’ om de lever te ondersteunen, hetgeen zich uit in een opgeblazen buik, pijnen en krampen.
Met behulp van specifieke natuurlijke medicijnen en voedingssupplementen voor de vetzuurbalans in het lichaam zijn de klachten behandeld. Bij het tweede consult twee maanden later, was de cyclus reeds normaal, de buikpijnen en de vermoeidheid waren verdwenen. De hoofdpijn was nog wel aanwezig maar minder zwaar. Er trad echter een lichte jeuk op over het hele lichaam. Dit kan een begeleidend symptoom zijn van een veranderde leverfunctie. De medicatie werd aangepast en bij het derde consult, weer twee maanden later, waren alle klachten verdwenen. Nog drie jaar later bleek de overgang verder symptoomloos te zijn verlopen. De menopauze behoort ook een natuurlijk overgang te zijn.