Parasiet

Parasiet

parasiet in de damWat is het?

Een parasiet is een plantaardig of dierlijk organisme dat zich ten koste van een ander levend organisme (de gastheer) voedt. Parasieten variëren van microscopisch kleine, eencellige organismen, protozoa genaamd, zoals de malariaparasiet, tot grotere meercellige organismen zoals bijvoorbeeld de lintworm en de spoelworm. De parasiet kan zich voeden met het door de gastheer opgenomen voedsel of met weefsel van de gastheer.

Sommige parasieten zijn ziekteverwekkend. Andere daarentegen veroorzaken niet of nauwelijks schade aan de gastheer. Voorbeelden van gevaarlijke infecties veroorzaakt door een parasiet zijn malaria, gele koorts en de slaapziekte. De parasiet veroorzaakt in het menselijk lichaam schade door verwonding en/of giftige stoffen. Een parasitaire infectie veroorzaakt in het lichaam zeer uiteenlopende reacties die kenmerkend zijn voor de specifieke parasiet.

 

Het ánders kijken van het IMC

Diarree, buikpijn, misselijkheid. Bij deze klachten denken we vaak al snel aan een buikvirusje, allergische reactie of voedselvergiftiging. Darmparasieten kunnen echter ook klachten veroorzaken. En deze zijn helemaal niet zo zeldzaam als je zou denken.

Een darmparasiet doet meestal niet veel meer dan voedsel en bacteriën uit de darm opnemen. Een parasiet heeft een gastheer, mens of dier, nodig om te overleven en gebruikt het voedsel in de darm om te overleven en zich te vermenigvuldigen. De meeste mensen merken niets van de aanwezigheid van de ongenode gast. Daarbij zijn er ook tal van onschadelijke parasieten. Soms binden de parasieten zich echter aan het darmslijmvlies en veroorzaken ontstekingsreacties. Door irritatie en zwelling van het slijmvlies zet de buik op en ontstaan pijn en diarree.

Infectie met een parasiet is meestal te herkennen aan de wisselende structuur van de ontlasting. Wanneer om de vier tot tien dagen normale ontlasting wordt afgewisseld met een dunnere substantie kan het zijn dat je een parasiet in je darmen hebt. Naast buikklachten en diarree, kunnen ook misselijkheid, eczeem of huidklachten en vermoeidheid optreden.

Er zijn drie veelvoorkomende darmparasieten die tot klachten kunnen leiden

de 3 meest voorkomende parasietenDientamoeba fragilis:
  • De Dientamoeba fragilis is de meest voorkomende schadelijke dikke darmparasiet. Toch krijgen de meeste mensen met deze parasiet, zo’n 70 procent, geen klachten. Waarom de een wel klachten krijgt en de anderen niet, is onduidelijk. Ook hoe besmetting met Dientamoeba fragilis ontstaat en hoe hij wordt overgedragen kunnen wetenschappers nog niet met zekerheid zeggen. Kinderen die besmet zijn hebben vaak last van diarree of dunne ontlasting, buikpijn en soms huidklachten. Bij volwassenen ontstaat ook vaak verstopping. Ook worden vermoeidheidsklachten regelmatig genoemd bij Dientamoeba fragilis..

 

Blastocystis spp:
  • miljoenen Nederlanders dragen de darmparasiet Blastocystis spp (voorheen Blastocystis hominis genoemd) bij zich, maar de meeste mensen zullen dit nooit weten. Over het algemeen geeft de aanwezigheid van de Blastocystis spp in de dikke darm geen klachten. Toch zijn er aanwijzingen dat deze parasiet bij sommige mensen leidt tot een opgezette buik, winderigheid, buikpijn en soms diarree en misselijkheid. Waarom de besmetting ontstaat is niet helemaal duidelijk.

 

Giardia lamblia:
  • Ook de Giardia lamblia is een parasiet die bij infectie kan leiden tot darmklachten. In tegenstelling tot de Dientamoeba en de Blastocystis huist de Giardia lamblia vooral in de dunne darm. De parasiet hecht zich aan de darmwand, waardoor deze beschadigt en diarree en darmklachten ontstaan. Infectie met Giardia lamblia komt op elke leeftijd voor, maar vooral bij kinderen tussen de 5 en 14 jaar. In Nederland zien we in de maanden augustus, september en oktober veel gevallen van giardiasis. In een enkel geval leidt besmetting tot ernstige of zelfs chronische klachten.

 

Besmetting vindt meestal plaats door contact met ontlasting waarin de cysten van de parasiet zitten. Giardia lamblia zelf kan buiten de gastheer niet overleven, maar de cysten kunnen dit wel. Dit kan zijn via besmet voedsel, besmet water (zwemmen of drinken) of rechtstreeks contact met ontlasting van een besmet persoon. Een goede hygiëne is dan ook erg belangrijk. Giardia lamblia komt niet alleen bij mensen, maar ook bij dieren als katten, honden, schapen, muizen en kalveren voor.

 

De meeste besmettingen met parasieten treden niet op tijdens het reizen in ontwikkelingslanden. Een parasiet heb je namelijk ook hier zo opgelopen. Via het toilet, de kraan of de deurknop bijvoorbeeld. Of door besmet voedsel of water. Een baby kan tijdens de bevalling ook al besmet worden door de ontlasting van de moeder. Vrienden, familieleden, collega’s ze kunnen je allemaal besmetten.

Toch is het niet nodig om smetvrees te ontwikkelen. Een goede hygiëne is hier in Nederland afdoende: was je handen dus altijd na toiletgebruik of voor het eten. Op reis is het soms raadzaam om wat voorzichtiger te zijn.

Sommige parasieten zijn sluimerend aanwezig

 

Wat kan het IMC?

Het IMC kan met behulp van de Mesologie de parasiet opsporen. Dat komt meestal niet direct aan het licht, omdat veel parasieten verscholen zijn en ons eigen lichaam er nauwelijks op reageert. Met voldoende onderzoek en geduld kunnen we echter de parasiet meestal wel bestrijden, zonder heftige medicatie, maar in een natuurlijk verloop. Vanuit de Ayurveda kennen we prima kruiden, die helpen de parasiet onder controle te krijgen.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: darmklachten,