Slaapproblemen

Slaapproblemen

1,2 miljoen Nederlanders met slaapstoornissen

Wat is het?

Naar schatting 1,2 miljoen Nederlanders heeft last van ernstige slaapstoornissen en neemt daarvoor benzodiazepines. Maar slaapproblemen kun je ook op een natuurlijke manier aanpakken.

Slaapstoornissen kunnen zich op verschillende manieren voordoen; van moeilijk inslapen tot herhaalde keren per nacht wakker worden en de slaap niet meer kunnen vatten, véél te vroeg wakker worden, onrustig slapen, het hebben van nachtmerries of heftig nachtelijk transpireren.

Een paar adviezen voor een gezonde slaap:
  • Ga elke avond op ongeveer dezelfde tijd naar bed en sta ’s ochtends rond dezelfde tijd op. Zo breng je regelmaat in je dag/nachtritme. (rust, reinheid & regelmaat)
  • Eet vier uur voor het naar bed gaan niets meer (zeker geen zware maaltijd en geen zoet) en drink ook niet te veel, zodat je ’s nachts niet moet opstaan om te plassen.
  • Drink geen alcohol als ‘slaapmutsje’. Dit doet je misschien wel beter inslapen, maar na een paar uur word je weer wakker.
  • Zorg voor een goed verduisterde kamer.
  • Slaap op een lattenbodem en een matras van goede kwaliteit. Een matras gaat ongeveer 10 jaar mee. Is je matras ouder, vervang hem dan.
  • Zorg voor frisse lucht in je slaapkamer.
  • De ideale slaapkamertemperatuur is 15 graden Celsius.
  • Hou elektrische toestellen (televisie, wekkerradio) en andere toestellen die hoog- of laagfrequente straling kunnen veroorzaken (gsm, wifi, dect-telefoon, babyfoon) uit je slaapkamer.
  • Doe een wandeling vlak voor het slapengaan.

 

Melatonine

Een natuurlijk middel om de kwaliteit van je slaap te verbeteren en eventuele slaapstoornissen aan te pakken, is melatonine. Melatonine is een hormoon dat van nature door je lichaam wordt aangemaakt onder invloed van de duisternis en dat in de loop van de nacht wordt vrijgegeven. Hoe ouder je wordt, hoe minder melatonine je lichaam aanmaakt. Veel mensen hebben slaapstoornissen, omdat ze een tekort hebben aan lichaamseigen melatonine.

Uit onderzoek blijkt dat melatonine in de vorm van een dagelijks supplement zeer effectief is in de strijd tegen slaapproblemen. De voorkeur moet hierbij uitgaan naar supplementen die geleidelijk in het bloed worden opgenomen. Je kunt de tabletjes dan ’s avonds innemen en de hele nacht rustig doorslapen. Deze tabletjes werken het effectiefst in een dosis van 1,2 mg en zijn verkrijgbaar bij de drogist.

 

Het ánders kijken van het IMC

Slaap is een natuurlijk proces, maar je lichaam heeft wel even de tijd nodig om om te schakelen. Tijdens je slaap is je spijsvertering actief, handig want dan kan je overdag je spieren en hersenen gebruiken. Zit er echter een probleem in jen spijsvertering (enzymen, darmflora, peristaltiek, prikkelbare darm), dan kan je dat gemakkelijk wakker houden. Ook de lever heeft ‘s nachts een andere functie.

 

Wat kan het IMC?

Binnen het IMC gaan we op zoek naar alle mogelijke oorzaken van slaapproblemen. Variërend van hormonen, tot spijsvertering, wervelkolom, piekeren, bloedsuiker, etc. We kijken naar je omstandigheden, je lichaam en je psyche.

Kijk ook naar het Webinar-27 van het IMC: Stress, make it less !, en de natuurwetten in je lijf.

 

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: Restless Legs, Lever, Prikkelbare Darm-Syndroom,

 

Casus: Natuurlijk slapen

natuurlijke behandeling van slaapstoornissenBenzodiazepines zijn reguliere medicijnen die inwerken op het centraal zenuwstelsel. Het zijn kalmeermiddelen, ze hebben een kalmerende, hypnotische, angst remmende werking. Er zijn heel veel verschillende benzodiazepines, maar de bekendste is waarschijnlijk diazepam (Valium).

Het effect van benzodiazepines wordt bestreden. Steeds meer onafhankelijke onderzoekers stellen vast dat ze op lange termijn niet beter werken dan een placebo. Bij sommige mensen kunnen ze angst of slapeloosheid een tijdje verbeteren, maar op lange termijn hebben ze meer nadelen dan voordelen. Ze werken verslavend, zodat je op den duur niet meer zonder kan (of wil). En … ze hebben bijwerkingen, vooral wanneer ze gecombineerd worden met andere kalmeermiddelen en alcohol.

 

Planten zoals valeriaan, citroenmelisse en passiflora zijn een uitstekend natuurlijk hulpmiddel voor slaapproblemen die veroorzaakt worden door spanning, angsten, psychische stress, piekeren, malende gedachten, alcoholmisbruik, menopauze, rusteloze benen, enz. Wanneer je ze neemt voor je gaat slapen, ben je ontspannen, zodat je gemakkelijker in slaap valt. Ook wanneer je niet meteen in slaap valt, word je daar niet onrustig van, je gaat niet liggen woelen. Deze planten zijn een uitstekend alternatief voor reguliere slaap- en kalmeermiddelen. Ze werken weliswaar minder krachtig, maar ze hebben geen bijwerkingen en ze maken je overdag niet suf. Ze moeten echter wel als tijdelijke hulpmiddelen beschouwd worden. Om blijvend van slaapproblemen verlost te worden, moeten de oorzaken volledig aangepakt worden.

Ook melatonine is een veilig alternatief voor slaapmiddelen. Het is een hormoon dat we normaal zelf aanmaken uit serotonine wanneer het donker wordt. Serotonine wordt weer gemakt door je darmen; goede gezonde voeding blijft de basis. Maar ook een gebrek aan beweging, een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, stress en andere factoren kunnen de aanmaak van melatonine remmen.

 

Casus: waar lig ik wakker van?

slaapstoornissen en hormonen“Ik slaap twee tot vier uur per nacht, meer slaap dan dat was er niet bij. Ik hoopte dat het vanzelf wel weer beter zou gaan, want ik heb wel vaker moeite met slapen. Maar nu begin ik echt uitgeput te raken en heb ik een enorme spanning in mijn hoofd waardoor ik ook niet goed meer mijn ogen dicht kan doen en alles draait. Ik kan naar de huisarts gaan voor slaappillen, maar die heb ik allemaal al eens geprobeerd en dat doet me weinig goed.” Aldus een patiënte.

Onderzoek: het hormoon cortisol van de bijnier is in dysfunctie. Cortisol heeft een 24-uursritme: overdag is het rustig waardoor je actief bent, ‘s nachts actief waardoor je slaapt en geneest. Cortisol wordt soms het stresshormoon genoemd omdat het vrijkomt bij elke vorm van stress, zowel fysiek als psychologisch. Een betere naam is het stress-response-hormoon, omdat het stress reguleert. Cortisol werkt via de hypothalamus-hypofyse-bijnier as.

In dit geval speelde zowel de aanmaak van cortisol, geremd door gebruik van statines, de feedback naar de hersenen, als psychische factoren van onverwerkte emoties een rol. De ontstane vicieuze cirkel moesten we met meer disciplines doorbreken. Patronen die in de loop van de tijd zijn ontstaan, vragen een uitgebreidere aanpak. In dit geval moesten de slapende honden wakker worden om zelf te kunnen slapen.

 

Casus: slapen als bijwerking

Patiënt 55 jaar, theaterdirecteur.  Klachten van het bewegingsapparaat, verstijving van de spieren. Parasiet opgelopen in 1979 in Egypte. Reguliere kuren gehad, zonder resultaat. Behandeld met homeopathie en fytotherapie (kruiden). Na  3 mesologische behandelingen gaat het heel goed. Om de therapie blijvend door te zetten werd tarwe uit het dieet geschrapt.

Patiënt was 3 maanden later weer op consult en vermelde dat ook een ander probleem verdwenen was. Sinds 20 jaar was hij ’s nachts iedere 2 uur wakker, draaide 15 minuten rond en sliep half weer verder, voor de volgende 2 uur. Nu, met zijn ‘dieet’ zonder tarwe, slaapt hij de hele nacht door. Dat was voor hem een noch een belangrijker bericht dan de andere klachten. ‘Je hebt geen idee hoe heerlijk het is om door te kunnen slapen, een zegen.’