Stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen

Wat is het?

Stemmingswisselingen: het ene moment geniet je van een kopje koffie, een fijn muziekje, het zonnetje dat door het raam naar binnen schijnt, en het volgende moment word je hartstikke boos om… tsja, om niets eigenlijk. Het is voor jezelf vervelend om last te hebben van stemmingswisselingen, maar voor je omgeving natuurlijk ook. Ze weten nooit precies wat ze nu wel of niet kunnen zeggen of doen zonder dat jouw humeur ineens omslaat. En daar kun jij je dan ook weer rot over voelen.

 

Het ánders kijken van het IMC

Iedereen kan er weleens last van hebben, maar als stemmingswisselingen lang aan houden, kunnen ze toch heel lastig worden. Dan wil je er graag iets aan doen. Om te weten wat je ertegen kunt doen, is het belangrijk om te weten waar jouw stemmingswisselingen vandaan komen. Er zijn namelijk nogal wat mogelijke oorzaken:

  • Hormonen: hormonen zijn misschien wel de bekendste boosdoeners als het gaat om stemmingswisselingen. Als je hormoonhuishouding verandert, heb je vaker last van moodswings. Dat gebeurt in de puberteit en voor vrouwen ook nog rondom hun menstruatie, tijdens de zwangerschap, bevalling en borstvoeding en rondom de menopauze. Deze moodswings gaan uiteindelijk vanzelf over, maar dat kan een behoorlijke tijd duren.
  • Psychische aandoeningen: er zijn verschillende psychische aandoeningen waar stemmingswisselingen een symptoom van zijn. Een bipolaire stoornis en borderline bijvoorbeeld, maar ook ADHD, schizofrenie en depressie.
  • Lichamelijke aandoeningen: ook lichamelijke aandoeningen kunnen stemmingswisselingen veroorzaken, zoals fibromyalgie en verschillende neurologische aandoeningen.
  • Medicijnen en stemmingswisselingen: Bètablokkers (voor een lagere bloeddruk) en corticosteroïden (tegen ontstekingen) kunnen ook stemmingswisselingen veroorzaken. Als je denkt dat jouw moodswings een bijwerking van je medicijnen zijn, ga dan naar de mesoloog om naar de bijwerkingen te kijken.
  • Invloed van drugs en alcohol: drugs en alcohol beïnvloeden je stemming.
  • Invloed van voeding: cafeïne en suiker kunnen bij sommige mensen stemmingswisselingen veroorzaken. Het kan angstgevoelens en nervositeit veroorzaken en je kunt er een opgejaagd gevoel van krijgen. Maar ook intoleranties en verborgen allergieën. Hoe sterker je bloedsuiker uit balans is, hoe meer stemmingswisselingen je kunt hebben. Uit onderzoek blijkt zelfs dat verstoorde bloedsuikerspiegels vaak een van de belangrijkste oorzaken is van deze stemmingsstoornissen.
  • Slaapgebrek: slaapgebrek kan ook je stemming beïnvloeden. Zorg er dus voor dat je voldoende slaapt. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon. Als je ’s ochtends uitgerust wakker wordt, heb je genoeg geslapen.
  • Stress: wanneer je veel of langdurig last hebt van stress, dan kan dit stemmingswisselingen veroorzaken. Het liefst neem je natuurlijk de oorzaak van de stress weg, maar als dat niet lukt, kun je proberen meer te ontspannen. Doe dingen die je leuk vindt, mediteer of doe regelmatig een ontspanningsoefening.

 

Wat kan het IMC?

Binnen het IMC gaan we op zoek naar de oorzaken, want meestal zijn dat er meer. We onderzoeken de hormonen, de voeding, eventuele tekorten, lichamelijke gebreken, enz.