Wat is het?
Een torticollis is een scheefstand van de nek, we kijken naar de oorzaken en de behandeling met osteopathie.
Voor een reguliere arts is een torticollis meestal door spieren veroorzaakt en bestaat uit een onevenwicht van de symmetrische draaispieren van het hoofd. Deze verlopen van het achterhoofd via de zijkant van de hals links en rechts naar het borstbeen en de sleutelbeenderen. De scheefhals kan gedurende de zwangerschap of bij de geboorte ontstaan. Ook verkeerde houdingen van het hoofd kunnen tot een torticollis leiden, bijvoorbeeld wanneer het kind aan een zijde niet goed horen of zien kan.
Hoe te herkennen?
Een torticollis is meestal pas enkele weken na de geboorte vast te stellen. Het kind buigt het hoofd bij voorkeur naar een kant en draait het hoofd naar de tegenovergestelde kant.
Reguliere Geneeskunde:
De arts onderzoekt het gehoor en het gezichtsvermogen. Een mogelijke hersenvliesontsteking kan hij door testen en laboratoriumwaarden uitsluiten. Als behandeling wordt een nekrol aanbevolen om rek op de spieren te krijgen. Verder wordt de scheefhals fysiotherapeutisch behandeld. In zeldzame gevallen worden de spieren operatief doorgesneden.
Het ánders kijken van het IMC
De osteopaat controleert of er een onevenwicht tussen de draaispieren van het hoofd bestaat. Wanneer dit het geval is, gaat hij op zoek vaan de oorzaak hiervan. Vaak is de hersenzenuw die deze draaispieren verzorgt geïrriteerd. Deze hersenzenuw verloopt door een opening tussen twee schedelbotten. Door bewegingsverlies van de botstukken of door een spanning in het bot zelf kan de zenuw geïrriteerd raken. Uiteraard kijken we in het IMC ook verder, de oorzaken kunnen in het hele lijfje ‘verborgen’ zitten, zelfs darmen kunnen een hals scheef trekken. Soms speelt zelfs een virus een rol. We kijken dus veel verder van de hals lang is.
Wat kan het IMC?
De osteopaat behandelt niet alleen de spanning of irritatie, maar zoekt in het hele lichaam naar oorzaken. Ons lichaam is één geheel en er bestaan talloze verbindingen en spierkettingen door het hele lijf heen.
Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: Plagiocephalie (schedelvervorming).