Varices (spataderen)

Varices (spataderen)

varices of spataderen

Wat is het?

Varices (spataderen), duidt op het bestaan van een veneuze insufficiëntie, de oorzaken liggen meestal ergens anders. Bij een ontregeld klepmechanisme ontstaan klachten als vermoeide benen en restless legs. Cosmetische aspecten doen sommige mensen met minimale en nauwelijks zichtbare afwijkingen om behandeling vragen.

Toch is het een veelvoorkomend probleem. Boven de 65 jaar blijkt 7% van de mannen en 30% van de vrouwen bekend te lijden aan varices. Bij varices bestaan ernstige en minder ernstige vormen. Gewoonlijk bestaat de behandeling van de minder ernstige vormen uit het dragen van elastieken kousen. De ernstige vormen worden operatief behandeld of men kan de aderen laten ‘wegspuiten’.

 

Het ánders kijken van het IMC

Meestal zijn de spataderen niet in beide benen gelijk. Dat duidt er al op dat de oorzaken ergens anders liggen. Wij onderzoeken of het ligt aan de bloedvaten zelf, de omgeving, de afvoer naar boven (buik), tot en met het middenrif.

 

Wat kan het IMC?

De Mesologie kent talloze middelen die gericht zijn op een verbeterde veneuze doorbloeding. Bij de kruidenleer (fytotherapie) zijn gerichte dubbelblind studies gedaan die het effect van een fytotherapeutische benadering van varicose bewijzen. Mesologie richt haar aandacht op de aambeien zelf en de bijkomende factoren, zoals leverstoornissen, obstipatie, menopauze en zwangerschap.

Osteopathie kijkt naar de (lokale) oorzaken in de benen en in het bekken of de buik, mede omdat spataderen veelal verschillend zijn in beide benen. Dat duidt op een lokale en niet systemische oorzaak, op den duur zijn aderen echter ook minder elastisch.