Verstopping bij kinderen

Verstopping bij kinderen

Wat is het?

Kinderen hebben een zeer uiteenlopende stoelgang, wanneer de frequentie echter afneemt of de stoelgang door pijn weerhouden wordt, spreekt men van verstopping.
Wanneer het kind goed eet, zou de stoelgang regelmatig moeten zijn.

 

Hoe te herkennen?

Minstens drie dagen zonder stoelgang (volgens de World Health Organisation, WHO). De stoelgang is pijnlijk en de ontlasting hard en droog. Het gehele spijsverteringskanaal
wordt op spanningen onderzocht. Zowel zuigelingen als grotere kinderen reageren vaak uitstekend op een osteopathische behandeling.

 

Reguliere Geneeskunde:

Een met ontlasting besmeurde anus of een chronische verstopping duiden op een mechanische belemmering, verminderde darmbewegingen of een falende besturing van het uitscheidingsmechanisme. Hierbij moet de arts naar de oorzaken zoeken. Echter vaak ontstaat een verstopping door eenzijdige, onvolkomen voeding. Dan behandelt de arts met een leeftijdsafhankelijk dieet, een coloninloop (Klysma) of zachte laxantia.

 

Het ánders kijken van het IMC. 

In de onze visie is een dagelijkse stoelgang normaal, al het andere moet nagekeken worden. Zo kunnen bijvoorbeeld spanningen in de endeldarm (Sigmoïd) verstopping veroorzaken. Door de verstopping kan ook het psychische ‘los-laten’ verminderd zijn (80% van de psychische informatie komt uit de buik,

Zie Webinar-04 van het IMC: buikbrein en darmflora.

Natuurlijk kan ook voeding een rol spelen. Niet ieder kind reageert hetzelfde op voeding. Er kan een allergie of intolerantie aan ten grondslag liggen.

 

Wat kan het IMC? 

De osteopaat onderzoekt het gehele spijsverteringskanaal en de botstukken rondom, om de oorzaak van de spanning te vinden. Daarbij behandelt hij de spanningen en bewegingsverliezen van het maagdarmkanaal en de bijbehorende organen (alvleesklier, lever, nieren, galblaas). Zodra de spanningen opgelost zijn, kan de normale peristaltiek en daarmee de normale stoelgang weer zijn (dagelijkse) werk doen.

Denkt u zelf aan een evenwichtige voeding en voldoende drinken bij het kind. Vruchtensappen en fruit (zoals peren, pruimen, abrikozen of vijgen) bevorderen de vertering. Mocht er een voedingsintolerantie aan de verstopping ten grondslag liggen, dan wordt de hulp van de mesologen in het IMC ingeroepen.

 

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: obstipatie (verstopping),

 

Kijk ook naar het Webinar-06 van het IMC: over allergie en intolerantie.