Obstipatie (verstopping)

Obstipatie (verstopping)

obstipatie (verstopping)

Wat is het?

Obstipatie (verstopping) is geen ziekte maar een symptoom. De diverse oorzaken zijn goed te behandelen in het IMC. Oorzaken zijn onder meer vochtgebrek, vezelarme voeding, weinig lichaamsbeweging en medicijngebruik. Veel patiënten gebruiken zelf laxantia, waardoor het probleem alleen maar versterkt wordt. De Mesologie richt haar aandacht op de voedingsregels, oliën en fytotherapie.

 

Het ánders kijken van het IMC

Feitelijk kijken we naar het onvermogen van de darm om ontlasting te maken. Dat kan liggen aan de darmflora (bacteriën), te weinig vezels, een opnamestoornis of een verkleving van de darm.

 

Wat kan het IMC?

Een uitgebreid onderzoek naar de werking van het spijsverteringsstelsel door de Mesologie en een uitgebreid onderzoek naar de vrije beweeglijkheid van de darmen door de Osteopathie.

 

Kijk ook naar het Webinar-28 van het IMC over Prikkelbaar Darm Syndroom. en Webinar-04 over Buikbrein en Darmflora. en Webinar-14 over Water, het goedkoopste medicijn.

 

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over darmklachtendarmflora (microbioom)

 

Casus: verstopping of opstopping

obstipatie (verstopping) en watergebruikPatiënte, 40 jaar, met als klacht obstipatie (verstopping), in haar jeugd aangegeven als ‘luie darm’. Niet fit, maar eerder vermoeid, een dip na het eten van suiker of zoetigheid. Mesologisch onderzoek bracht niet veel aan het licht, maar doorvragen wel. Patiënte drinkt twee koppen koffie, soms thee en een wijntje, maar daar blijft het bij. Veel te weinig vochtinname enerzijds, maar zeker veel te weinig water voor de darmflora. Ontlasting bestaat uit onverteerbare voedselresten, dode bacteriën van de darmflora en een beetje water. Uitdroging van de darm veroorzaakt gisting, foute flora en het onvermogen ontlasting te maken. Verstopping is dus eigenlijk een fout woord in dit geval, eerder een gebrek aan ontlasting; een opstopping. 

De dip na het eten van suiker wordt veroorzaakt door hyperinsulinisme, een (op dat moment) te veel aan insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel te snel daalt. Een gevaarlijke voorbode van diabetes. Suiker wordt in India de witte dood genoemd. Suikervervangers zijn nog slechter.

 

Zie ook E-book van het IMC: voedingsadviezen,

Zie ook E-book van het IMC: Water