Je bent niet ziek, omdat je een ziekte hebt. Je hebt een ziekte omdat je ziek bent. Eén van de geliefde uitspraken van het Integraal Medisch Centrum, want het toont onze manier van ánders kijken naar het probleem. Het voert terug in de geschiedenmis:
De discussie van circa 1850 over ‘Le Grain et le Terrain’.
Een groep artsen c.q. wetenschappers hanteerde het standpunt van Tuberculose werd veroorzaakt door de Tuberkelbacil. Ofwel le Grain, de bacil veroorzaakt de ziekte, zoals tarwezaad de tarwe doet ontkiemen. Dit was de groep van Louis Pasteur, bekend van het pasteuriseren. Op zich is dit waar. Deze groep hield echter ook aan dat de Tuberkelbacil te allen tijde vernietigd moet worden, zelfs de wereld uit, want dan zou de wereld gered worden van ziekte.
Een andere groep artsen c.q. wetenschappers ontkende niet dit standpunt, maar voerde aan dat niet iedereen Tuberculose krijgt. Er zijn namelijk ook omstandigheden nodig voor de Tuberkelbacil om TBC te veroorzaken (le Terrain). Zoals voor het tarwezaad een akker nodig is, in het bos groeit het niet. Dit was de groep van Antoine Béchamp. Zij pleitten voor het gezond houden van het terrein, zodat men niet bevattelijk wordt voor de Tuberkelbacil.
Wie heeft gelijk?
Op zich hebben beide groepen allebei gelijk, de gevolgen zijn echter anders. De eerste groep geloofd in een wereld zonder ziekte (‘alle kanker de wereld uit’ of ‘het virus eronder krijgen’) en legt haar aandacht op medicijnen, operaties en andere medische ingrepen. In ons perspectief gaat dat prima op voor alle acute, infectieuze of levensbedreigende situaties en mogen we dankbaar zijn dat deze vorm van (reguliere) geneeskunde bestaat.
De tweede groep richt haar aandacht meer op gezond leven en natuurlijke omstandigheden, wat ons inziens meer van toepassing is voor chronische aandoeningen en SOLK (Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten).
Meer spreuken & citaten? Kijk op de Kennisbank van het IMC: spreuken over gezondheid.
Lees ook het eBOOK van het IMC: 11 tips voor een betere leefstijl.
Kijk ook naar het Webinar-29 van het IMC: het verschil tussen regulier, complementaire en alternatieve geneeskunde.