Zware Benen

Zware Benen

Wat is het?

Iedereen heeft wel eens last van ‘zware benen’, in het IMC kijken we naar de oorzaken. Na een dag winkelen of intensieve sportroutine bijvoorbeeld. Maar zware, vermoeide benen kunnen ook het gevolg zijn van een slechte bloedcirculatie. En dat kan nare gevolgen hebben. Een slechte doorbloeding van de benen kan serieuze gevolgen hebben. Varices (spataderen) bijvoorbeeld. Of trombose, daarbij raakt een ader verstopt door een bloedklonter of veneuze zweer.

 

Het ánders kijken van het IMC

In het IMC kijken we naar de oorzaken van zware benen. De afvoer van bloed en lymfe uit de benen moet enerzijds omhoog, tegen de zwaartekracht in, dat vraagt activiteit van o.a. spieren. Anderzijds moet het vocht via de lieskanalen en achter de buikorganen langs naar het hart. Organen en hun vliezen kunnen deze afvoerweg belemmeren.

Veel bewegen stimuleert de circulatie van het bloed. Vooral joggen, fietsen, wandelen en zwemmen zijn positief omdat je daarbij de beenspieren goed aan het werk zet.

Douche je benen een of twee keer per dag met koel – maar niet ijskoud – water. Begin met de rechter voet, beweeg langzaam langs de buitenkant van de kuit naar de knieholte. Richt de waterstraal vervolgens langs de binnenkant van de kuit naar beneden. Begin daarna eerst met het linker been voordat je de voorkant van het rechter been gaat douchen. Het koude, tintelende gevoel trekt de aderen samen en verbetert de werking van de veneuze kleppen. Doe dit niet langer dan een halve minuut en warm de benen voor en na het douchen weer op.

 

Wat kan het IMC?

Binnen het IMC kijken we naar de oorzaken van de slechtere doorbloeding, veelal gelegen in de organen van het bekken. Ook kijken we naar de condities van de bloedvaten, de zenuwen en de spieren.

Lees ook bij de Kennisbank van het IMC:  Varices (spataderen).