Hogere beroepsopleidingen integrale zorg

In het studium, op de 3e en 4e verdieping van het IMC, zijn verschillende opleidingen gevestigd. Opleidingen in de integrale zorg, gericht op gezondheid volgens de definitie van de WHO: het lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden. Zowel het studium, als het practicum en het actum werken nauwgezet samen om de totaliteit van het menselijk bestaan (body, mind & spirit) bij ieder mens in haar unieke evenwicht te brengen.
De lokalen van het studium zijn vernoemd naar de 5 elementen van de natuur. Deze vijf elementen hebben we ‘vertaald’ uit de Oosterse Geneeskunde naar Westerse Natuurkundige begrippen. Vijf elementen die het leven en de levenscyclus van de gehele natuur vertegenwoordigen.

5 elementen studium IMC

5 elementen CAPACITAS IMCCapacitas

Capaciteit is de potentie, het vermogen iets te worden. In het zaadje zit de boom en de boom wordt het bos, zegt de Ayurveda. Capacitas staat voor de oerkracht, de levenswil, de vitaliteit, het wezen, het oorspronkelijk van ieder individu, de groei, het avontuur. De ruimte om iets te kunnen worden. De existentie heeft ruimte nodig om haar potentie uit te kunnen drukken, hiervoor moet het in beweging komen. Vitaliteit en ruimte zijn twee wezenlijke fundamenten voor genezing.

 

5 elementen MOBILITAS IMCMobilitas

Mobilitas is de beweging, de drijvende kracht, de ademhaling, de wind. Iedere cel is in beweging, iedere cel ademt, elk levend wezen heeft een ademhaling en brengt stoffen in beweging.
Mobiliteit is ook het vermogen om actie te ondernemen, de energie om in beweging te komen, actief in het leven te staan, om je aan te passen (survival of the fittest), om te kunnen veranderen. Alles wat leeft stroomt (Panta Rhei) is een uitspraak van Heraklites van Efese, leerling van Hippocrates. Leven is beweging zowel van je lichaam als binnenin je lijf.

 

Metamorphosis

Metamorfose is de verandering, het vuur, de passie, de omvorming, de aanpassing aan de omgeving. Het vermogen om stoffen uit te kunnen wisselen: de stofwisseling, de afwisseling. Om iets nieuws te kunnen worden, moet het oude verdwijnen, zoals de vlinder de cocon achter zich laat. Opwindend, fascinerend, magisch. Verandering leidt tot evenwicht. Metamorfose hebben we meegemaakt als embryo, maar metamorfose vindt nog dagelijks plaats: genezing = genese en dat betekend nieuw wording. Om te kunnen genezen moeten nieuwe cellen gemaakt kunnen worden, met capaciteit en mobiliteit, denk maar aan de stamcellen in ons lijf.

 

5 elementen EQUILIBRIU IMCEquilibrium

Equilibrium is het evenwicht, de balans, de homeostase. Het water dat iedere vorm kan aannemen, maar in wezen niet veranderd. De bron van het leven, de wilskracht, de drijfveer en het talent, het uithoudingsvermogen en de volharding. Het onbewuste; stille waters hebben diepe gronden; het ware zelf en de bezinning. De balans is de voorwaarde om te kunnen aarden. In balans voelen we ons goed. De balans moet ook kunnen veranderen, want wij veranderen, de omgeving veranderd. Telkens zoeken we een nieuw evenwicht.

 

 

Stabilis

Stabilis is de vaste grond, de stabiliteit, het rustpunt, de aarde. Het staat voor de zekerheid, de duurzaamheid, de basis, de verankering, de wortels in de aarde. Het vertegenwoordigd de rust en tevredenheid van het leven; de harmonie als middelpunt. Het is gericht op verbondenheid en belangeloze liefde; de voorwaarde voor een nieuw begin: capacitas. Stabiliteit is ook het kunnen vertrouwen op een stabiel lijf en een stabiele geest.