Wat is het?
Candida albicans is een gistsoort die van nature in de dikke darm voorkomt. Op grond van verschillende functiestoornissen kan een woekering van Candida albicans ontstaan. Hij wordt hier normaal onder controle gehouden door de melkzure bacteriën (symbiose). Lukt dit om welke reden dan ook niet, dan kan de gist muteren tot een schimmel en gaan woekeren (dysbiose).
De candida kan vanuit de dikke darm, door schimmeldraden via de darmwand in de bloedbaan terechtkomen en zo uitgroeien op plaatsen die er ontvankelijk voor zijn (huid, vagina, mond, etc.). We spreken dan van een systemische Candidiasis.
Op dit moment zijn de hematologische laboratoriummethoden ontoereikend voor de vaststelling van een Candida-dysbiose. Wel kan fecesonderzoek of een urogenitaal uitstrijkje vaak de aanwezigheid van candida bevestigen.
Vormen van Candida albicans
- Een Candida infectie in de mond (spruw) kan verschillende oorzaken hebben, zoals het gebruik van medicijnen die geïnhaleerd worden (bijvoorbeeld bij astma) of antibioticagebruik. Mogelijk ontstaan klachten ook door een slecht passend kunstgebit en een verminderde weerstand. Spruw komt bij ongeveer 4% van de zuigelingen voor. Dit is onschuldig en het gaat vanzelf weer over.
- Een Candida infectie van de slokdarm komt ook vaak voor bij patiënten die medicijnen inhaleren, bij antibioticagebruik en bij het gebruik van medicijnen die de afweer remmen. Ook bij HIV positieve patiënten kan een Candida infectie van de slokdarm voorkomen.
- Vaginale schimmelinfecties door Candida komen vaak voor zonder duidelijke oorzaak. Deze klachten komen vaker voor tijdens de zwangerschap, bij diabetespatiënten en bij mensen die antibiotica gebruikt hebben. De infectie kan ook ontstaan door de vagina te wassen met zeep. Hierdoor verstoor je de natuurlijke zuurgraad (PH), waardoor Candida zich kan vermenigvuldigen.
- Een Candida infectie op de huid ontstaat meestal in huidplooien omdat het daar warmer en vochtiger is. Candida kan zich op die plekken snel vermenigvuldigen waardoor klachten ontstaan.
- Een gegeneraliseerde Candida infectie kan voorkomen bij ernstig zieke mensen met een sterk verminderde weerstand. Candida kan via de slijmvliezen doordringen in het bloed. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij kankerpatiënten die behandeld worden met chemotherapie of bij HIV positieve patiënten. Daarnaast kan deze vorm van een Candida infectie ontstaan bij mensen die langdurig afweer onderdrukkende medicijnen gebruiken bijvoorbeeld na een orgaantransplantatie.
Behandeling
Mesologie is bij uitstek de therapie om Candida Albicans op te sporen én te behandelen. De behandeling bestaat uit:
- Aanpak van de Candida-dysbiose
- Herstel van de melkzure darmflora
- Een streng dieet
Voor de aanpak van de dysbiose en het herstel van de darmflora schrijft de mesoloog verschillende kruidenpreparaten voor. Bij het dieet is het van groot belang om alle gist bevattende en schimmelvormende voeding te vermijden (witmeel, suiker, champignons, etc.) én om minstens 1,5 liter water per dag te drinken.
Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: schimmelinfecties.