Acne Vulgaris

Acne Vulgaris

Acne vulgaris in het gelaat

Wat is het?

Acne vulgaris komt vooral voor in het gelaat en de hals, soms met uitbreiding naar de schouders en rug. De oorzaak is nog onbekend, maar hormonen en micro-organismen spelen een belangrijke rol. Acne treedt vooral op in de leeftijdsgroep van 15-25 jaar, vandaar de benaming ‘jeugdpuistjes’. De oorzaken kunnen liggen in tekorten of intoleranties.

De reguliere behandeling bestaat gewoonlijk uit reinigingsadviezen, antibiotica en bij vrouwen ook uit anticonceptiva.

Acne vulgaris (gewone acne, jeugdpuistjes) is feitelijk een ontsteking van het haartalgkliercomplex. Er ontstaan comedonen (mee-eteres, bestaande uit blackheads (zwarte puntjes) of whiteheads (witte puntjes), papels, pustels en soms cysten. Vooral op gelaat, borst, rug, schouders. Combinatie van verhoorningsstoornis, verhoogde talgexcretie, en Propionibacterium acnes kolonisatie. Frequentie: 25-75% van 12-25-jarigen; 10% van 30-40-jarigen.

 

Hoe ermee om te gaan?

Acne is ongevaarlijk, maar voor wie het ontsierend vindt kan het een psychische belasting betekenen. Acne is te behandelen en soms te voorkomen.

  • Psychisch gezien kan acne een negatief effect hebben op het zelfbeeld van degene met acne, dit kan sociale gevolgen hebben.
  • Acne kan littekens nalaten.
  • Acne verergert door gebruik van zeep en peuteren. Zeep verstoort het natuurlijk evenwicht en de pH-waarde van de huid. Handen zijn nooit echt schoon en door aan puistjes te zitten worden vuil en bacteriën naar de al ontstoken plaats gebracht. Puistjes kunnen jeuken of gevoelig zijn, waardoor men er nou juist (onbewust) aan gaat zitten.
  • Bij het uitknijpen of uitdrukken van puistjes drukken mensen met twee vingers aan beide zijden van een puistje waardoor het abces doorbreekt en de pus naar buiten wordt gedrukt. Wanneer dit goed verloopt, geneest en verdwijnt het puistje snel. Dit wordt echter afgeraden als een puistje nog niet helemaal ‘rijp’ is, dat wil zeggen als er nog geen ingekapseld abces is ontstaan dat naar buiten wil doorbreken. Ook wordt het aangeraden dit niet met de blote vingers maar met stukjes papier ertussen te doen. De pus kan namelijk nieuwe infecties en grotere ontstekingen veroorzaken als het kapsel naar binnen scheurt. Ook kan door aanraking met bijvoorbeeld scherpe nagels een bloedend wondje ontstaan, terwijl via blote handen vuil en bacteriën in de wond worden gebracht.
  • Peelings en cleansers zijn in de handel maar zijn niet het eerste keus middel bij de behandeling; gebruik hiervan kan de acne verergeren.
  • Zonlicht lijkt tegen puistjes te helpen, maar dit komt vooral doordat ze tegen een donkere huid minder opvallen. In vochtige omstandigheden kan zonlicht zelfs klachten verergeren.
  • Sommigen denken baat te hebben bij de consumptie van producten die antioxidanten bevatten, hiervoor ontbreekt bewijs.
  • Roken is geen oorzaak van acne.
  • In het algemeen geldt dat het het beste is de huid regelmatig zonder zeep te wassen en niet aan de puistjes te komen (niet peuteren, krabben of uitknijpen). Uiteindelijk droogt een puistje uit en verdwijnt het, en meestal verdwijnt acne in zijn geheel na de puberteit.

 

Het ánders kijken van het IMC

Binnen de natuurgeneeskunde bestaan verschillende diëten tegen acne, maar deze lijken geen of weinig effect te hebben, hoewel in vele gevallen cacao een uitlokkende factor is.

We moeten dus kijken naar de oorzaken, die we mesologisch uit kunnen zoeken.

 

Wat kan het IMC?

De oorzaken kunnen liggen aan bepaalde tekorten, zoals vitamine A, D, E, Zink, Selenium of verkeerde aansturingen van de hormonen. We kijken zowel naar de voeding, als naar de behandelingsmogelijkheden met kruiden of homeopathie. In de praktijk zien we meestal een voedingsintolerantie (bijv. nachtschaden, gluten, melk, noten), die aan de acne ten grondslag ligt.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over de bouw van de huid (droge huid), huidaandoeningen en allergische huidaandoeningen.