Wat is het?
Een laaggradige ontsteking is een ontsteking onder de drempel van de klassieke laboratorium-kenmerken. Ze komen veel voor en ondermijnen het immuunsysteem.
Veel wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de veranderingen in onze leefomgeving sinds de Landbouw Revolutie stuk voor stuk leiden tot ‘ongezonde reacties’ in het menselijk lichaam. Collectief worden deze reacties vaak aangeduid als een zogenaamde lage graad ontsteking (silent inflammation).
Moderne landbouw
Zo verteert niet iedereen landbouwproducten zoals granen of producten zoals zuivel even goed. Bij sommige individuen leidt de inname van granen of zuivel tot irritatie van het darmslijmvlies, waardoor de darm beschadigd raakt. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde darmbacteriën zich vanuit de darm kunnen verplaatsen naar de bloedbaan, waar ze niet thuishoren. Zodra deze bacteriën in de bloedbaan worden opgemerkt activeert ons lichaam het immuunsysteem, om deze schadelijke indringers te verdringen.
Deze activatie van het immuunsysteem en alle bijkomende reacties in het lichaam die daarvan het gevolg zijn, staan bekende als de laaggradige ontsteking. De laaggradige ontsteking wordt op haar beurt weer geassocieerd met het optreden van welvaartsziektes. Variërend van kanker tot hart- en vaatziekten, reuma tot diabetes en van auto-immuunziekten tot bepaalde psychische stoornissen.
Wanneer je lichaam dag-in-dag-uit te dealen heeft met laaggradige ontstekingen, wordt vanzelfsprekend het immuunsysteem overbelast. Wanneer dan iets anders uitbreekt, zoals een simpele griep, kan het immuunsysteem niet meer adequaat reageren.
Het ánders kijken van het IMC
Om laaggradige ontstekingen in je lichaam te voorkómen is het belangrijk om gezond te leven. Dat betekent in eerste instantie voldoende bewegen en voldoende ontspannen, maar bovenal: gezonde voeding.
Ons lichaam blijkt bijzonder slecht te zijn aangepast op zogenaamd ultra-bewerkt voedsel ofwel fastfood. Ook frisdrank is in feite een vorm van fastfood, want onze verre voorouders dronken wanneer ze dorst hadden louter water. Dat ons lichaam het minst lijkt aangepast aan fastfood klopt precies met de gedachte vanuit de Evolutieleer. Ons lichaam heeft geen tijd gehad om zich aan deze meest recente verandering van leefomgeving aan te passen.
De volgende grote verandering van leefomgeving was de Industriële Revolutie. Wat betreft ons voedsel is in die periode ‘uitgevonden’ dat voedsel langer houdbaar wordt als er bijvoorbeeld zout aan wordt toegevoegd, als het ingeblikt of gevriesdroogd wordt. Of als er bepaalde voor het leven (van micro-organismen – maar ook voor de mens) essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen uit het voedingsmiddel verwijderd worden.
Voedingsindustrie
Denk hierbij aan bijvoorbeeld het maken van witte rijst en witbrood in plaats van zilvervliesrijst en volkorenbrood. Of aan het eten van ketchup in plaats van tomaten, etc. Het belangrijkste gevolg van deze revolutie was de verschuiving in de balans van voeden (met de voor onze gezondheid noodzakelijke voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen) naar vullen (met calorieën). Deze revolutie ging dan ook gepaard met vermaarde ziekten zoals beriberi (een gebrek aan vitamine B), scheurbuik (een gebrek aan vitamine C) en rachitis (een gebrek aan vitamine D).
Nog weer bijna 10.000 jaar eerder had zich de Landbouw Revolutie voltrokken en zelfs aan deze verandering van leefomgeving zijn heden ten dage nog bepaalde ziekten te relateren, zoals bijvoorbeeld coeliakie (een allergie voor gluten uit granen) en lactose-intolerantie (een allergie voor zuivel).
Laaggradige ontstekingen zijn, in onze optiek, een grote veroorzaker van tal van aandoeningen en ziekten, zoals Reuma, Diabetes, Hart- en vaatziekten, huidaandoeningen, maar eveneens psychische aandoeningen.
Wat kan het IMC?
Met Mesologisch onderzoek kunnen we nauwgezet vast stellen of er laaggradige ontstekingen aanwezig zijn in je lichaam en deze dan behandelen. Daarnaast is natuurlijk een individueel voedingsadvies op zijn plaats. De Meso-Voedings-Coach kan je daarbij helpen.
De Osteopathie helpt het lichaam, in dit geval zeker op het terrein van de vrije beweeglijkheid, weer in balans te brengen.
Casus: Silent Inflammation
Patiënte, 42 jaar, opgezette buik met bijzonder veel pijn, eczeem, terugkerende infecties, vocht vasthouden. Regelmatig en veel antibiotica gekregen in recent verleden en bekend met huidschimmel. Littekens aanwezig van buikoperatie. Onderzoek wijst op een dunne darm probleem, met behoorlijke dysfunctie op het buikvlies. We zouden dit een ‘silent inflammation’ (laaggradige ontsteking) van de darm kunnen noemen. Oorzaak blijkt tarwe te zijn, wat we vaker zien, wellicht al het gemanipuleer met deze gewassen. Advies: darmflora opbouwen en alle granen weg laten.
Na 6 weken staat er een ander mens voor in mijn kamer, wel 2 weken een afkick-reactie gehad, die behoorlijk heftig was. Maar nu klachtenvrij op alle fronten. Verder advies blijft granenvrij en darmflora opbouwen, net zolang tot de darm volledig hersteld is, dan bekijken wat er over blijft. Kortdurende eliminatie diëten hebben niet zoveel zin; minimaal 3-6 maanden.