Italiaanse Quiche (Glutenvrij)
Deze gezonde Italiaanse quiche is makkelijk om te maken, binnen een uurtje klaar en bevat ook nog eens een hele lading groenten! Dit quiche recept is voedzaam, glutenvrij en lactosevrij.
De korst is gemaakt van havermeel, amandelmeel, plantaardige boter, olijfolie, Italiaanse kruiden, (plantaardige) kwark en een snuf zout. Deze bak je kort af in een spring vorm van 18 centimeter. Als je een grotere springvorm wilt gebruiken kun je het beste de ingrediënten verdubbelen. De vulling van de quiche is gemaakt van ei, cherry tomaatjes, courgette, zongedroogde tomaten, parmezaanse kaas, basilicum, pesto, haver fraiche en Italiaanse kruiden. Het is belangrijk om eerst de groenten te bakken en het vocht van de tomaatjes er een beetje uit te duwen met een spatel als ze gebakken zijn. Vervolgens bouw je de quiche laagje voor laagje op. Eerst de groenten, dan het ei mengsel, de groenten en eindig met het ei mengsel. Als topping gebruik je wat zongedroogde tomaatjes en extra Parmezaanse kaas.
De gezonde Italiaanse quiche bak je vervolgens af in de oven, je kunt de quiche zeker 3 dagen bewaren in de koelkast.
Ingrediënten (4 pers.):
- 135 havermeel
- 55 gram amandelmeel
- 30 gram (plantaardige) boter
- 1,5 eetlepel olijfolie (extra vierge)
- 100 gram plataardige kwark of kokoskwark
- snufje zout
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- 1 eetlepel bakpoeder
Vulling:
- 200 gram Cherry tomaatjes
- 200 gram courgette
- 3 eieren
- 2 eetlepels pesto
- 1/2 citroen (geraspt)
- 50 gram (zon) gedroogde tomaten
- 40 gram Parmezaanse kaas
- 120 gram haver-fraiche
- handje verse basilicum & tijm
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
Bereiden:
- Bekleed de 18 cm springvorm met bakpapier en vet de randen in.
- Doe alle ingrediënten voor de bodem in een beslag kom, en kneed tot een bol deeg. Bekleed hiermee de bodem en randen van de springvorm.
- Prik onderin wat gaatjes en bak voor 12 minuten op 175 graden.
- Snijdt de courgette en tomaatjes fijn en bak deze in een pan met 1 el pesto, citroenrasp, Italiaanse kruiden, snuf zout en peper.
- Klop de eieren los met de haver fraiche, doe hier 30 gr parmezaan, fijn gesneden basilicum, tijm, 40 gr zongedroogde tomaat en 1 el pesto doorheen.
- Druk de gebakken tomaatjes een beetje plat met een spatel zodat het vocht eruit gaat. Vervolgens verdeel je de helft van de groenten over de bodem van de quiche. Hierover heen de helft van het ei mengsel. Dan weer de helft van de groenten en dan het laatste ei mengsel. Zorg dat alles ermee bedekt is.
- Leg nog de overgebleven zongedroogde tomaatjes boven op en hier over heen rasp je de overgebleven Parmezaan Bak voor 35 minuten op 175 graden.