Gezonde Tiramisu
Gezonde tiramisu, wat wil je nog meer? Deze tiramisu is glutenvrij, lactosevrij, geraffineerd suikervrij en ook nog eens eiwitrijk en eventueel vegan te maken. Dit recept is super makkelijk om te maken en ook nog eens snel klaar!
Tiramisu, origineel wordt het gemaakt met lange vingers alleen zijn die en niet zo gezond (geraffineerd en veel suiker) en ook nog eens gemaakt van gluten. Daarom een glutenvrije variant door een cake bodem te maken die een beetje dezelfde smaak heeft als lange vingers. Daarop zit een room laag van kwark, dit zorgt voor veel meer eiwitten en maakt de tiramisu ook nog eens een stuk gezonder. Gebruik hiervoor plantaardige kwark maar normale of lactosevrije kan natuurlijk ook. De vulling komt op smaak met maple syrup, vanille aroma en een klein beetje koffie. Je kunt eventueel ook agave siroop of honing gebruiken.
Maar hoe wordt de room laag nou stevig? Door het gebruik van arrowroot. Dit meng je door de kwark heen en vervolgens zet je het voor ongeveer 2 uur in de koelkast. Daarna bestrooi je de room laag met cacao poeder. Feestelijk zijn de aardbeien, hoewel dat niet helemaal past in de seizoenen van de feestdagen.
Ingrediënten (4 pers.):
Bodem
- 125 gram havermeel
- 65 gram amandelmeel
- 2 eetlepels Maple syrup
- 75 gram appelmoes
- 1 Ei
- 60 ml. amandelmelk
- 1 eetlepel vanille extract
- 2 eetlepels bakpoeder
Room laag
- 400 gram stevige plantaardige / lactosevrije / normale kwark
- 1 eetlepel vanille extract
- 2 eetlepels Maple syrup (Agave siroop of honing kan ook.)
- Klein kopje koffie (espresso)
- 15 gram arrowroot of maïzena
- Cacao poeder naar smaak
- 150 gram aardbeien
Bereiden:
- Maak eerst de bodem door alle ingrediënten te mengen en in een vierkante bakvorm van 16 x 20 cm. Bak voor 15-20 minuten op 175 graden.
- Als de bodem is afgekoeld meng je de kwark, vanille extract, arrowroot, 2 eetlepels Maple syrup en 2 theelepels van de koffie. Sprenkel wat van de koffie over de cake en vervolgens de helft van het kwark mengsel.
- Snijdt de aardbeien in plakjes en leg deze erop. Verdeel hier de andere helft van de kwark overheen en verdeel en zet in de koelkast voor minimaal 2 uur.
- Serveer met cacao poeder en aardbeien.