Haptonomie en PRI Haptonomie

Je lichaam vertelt over hoe het met je gaat. Gespannen schouders, knoop in je maag, knikkende knieën. Ze spreken voor zich. Ernaar luisteren is een ander verhaal. Vaak hollen we door en negeren deze signalen van ons lichaam. Met lichamelijke en psychische klachten zoals stress, onrust of onzekerheid, als gevolg. Of zelfs verstoorde relaties.
Haptonomie helpt je om te begrijpen wat je lichaam je vertelt.

PRI

PRI biedt een concreet stappenplan om je emoties beter te begrijpen, en praktische en effectieve instrumenten om je blokkades op te heffen. Deze instrumenten zijn door iedereen toe te passen. PRI spreekt van ‘afweren’ die we onbewust hebben ontwikkeld toen we nog heel klein waren. Deze afweren zijn in ons volwassen leven niet meer nodig, maar kunnen ons nog in de weg zitten. Ze zorgen soms voor heftige emoties en kunnen zelfs leiden tot depressies en burn-out.

De combinatie van Haptonomie en PRI levert een nieuwe benadering op om problemen waar je in je leven steeds maar weer tegenaan loopt te ’lijf’ te gaan. Vragen of klachten komen soms voort uit het verschil tussen wat je voelt, wat je denkt en wat je doet. Afweermechanismen (PRI) laten je ook van alles voelen. Maar wat voel je nou eigenlijk ‘echt’? En wat is de betekenis van wat je voelt?  Dit kan verwarrend zijn.
Fysieke klachten zoals bijvoorbeeld pijn in je rug, spanningsklachten in je nek/schoudergebied, hyperventileren kunnen ontstaan omdat je de grenzen van de belastbaarheid van je lichaam niet goed aanvoelt. Dit zou kunnen komen door de invloed van afweermechanismen.

Haptonomie op basis van PRI kan je helpen om het denken, het voelen en het handelen weer met elkaar te verbinden.

Haptonoom en PRI therapeutBart Tromp – Haptonomie op basis van PRI

De kracht van twee in een!

Mijn naam is Bart Tromp. Ik heb sinds 1983 gewerkt als fysiotherapeut, haptonoom en bijna drie jaar nu als PRI-therapeut i.o. Met deze ervaring kies ik er nu voor om deze kennis samen te voegen tot een nieuwe benadering van fysieke en psychische klachten. Eigenlijk zijn ze niet van elkaar te scheiden. Voel je je geestelijk niet goed dan merk je dat ook in je lijf. En andersom.

PRI is een praktisch systeem, wat iedereen zelf kan leren en kan toepassen. Regelmatig kom je bij de toepassing van PRI de vraag tegen ‘wat voel ik nu eigenlijk?’ Wat is de betekenis van wat ik voel. Voel ik afweer? (PRI) of voel ik dat ik tegen een fysieke grens aanloop. Wat je voelt hoeft niet altijd ‘waar’ te zijn. Afweermechanismen kunnen je op het verkeerde been zetten. Dit alles kan verwarrend zijn.

Ik kan je helpen. Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend kennismakinggesprek. Dan kan ik vragen beantwoorden en kunnen we samen kijken of deze benadering iets voor je is. Ik ben op woensdagen in het IMC. (Andere dagen in overleg).  Je kan me bereiken op 0652460191 of mailen naar info@praktijkbarttromp.nl.

Website: www.praktijkbarttromp.nl