Aangezichtspijn

Aangezichtspijn

trigeminusneuralgie aangezichtspijnWat is aangezichtspijn?

Trigeminusneuralgie is de medische benaming voor aangezichtspijn. Trigeminus verwijst hierbij naar de vijfde hersenzenuw (de nervus trigeminus), welke verantwoordelijk is voor de registratie van het gevoel in het aangezicht. Bij aangezichtspijn ervaart de patiënt kortdurende pijnscheuten in het aangezicht.

De Trigeminuszenuw

Er zijn twee trigeminus zenuwen, één voor de linker en één voor de rechter zijde van het gelaat. De zenuw ontspringt uit de hersenstam en loopt over de schedelbasis, waarbij er ter plaatse van een zenuwknoop (het ganglion van Gasser) een verdeling in 3 takken is:

  1. De 1e tak verzorgt het gevoel van het voorhoofd en de ogen
  2. De 2e tak verzorgt het middenstuk van het gelaat, dat wil zeggen de wang, de neus, maar ook inwendig de bovenkaak, het bovengebit en de neusbijholten
  3. De 3e tak is verantwoordelijk voor het gevoel in de onderkaak, het ondergebit, de tong en de kin. De 3e tak heeft naast gevoelsvezels ook motorische vezels voor de aansturing van de kauwspier.

Omdat de zenuw zich in drieën vertakt heet deze de driedelige zenuw, oftwel ’trigeminus’ in het Latijns.

Wat is de oorzaak van aangezichtspijn?

Er zijn verschillende situaties die kunnen leiden tot aangezichtspijn:

  • Beklemming van de zenuw. De trigeminus verloopt tussen verschillende hersenvliezen en langs bloedvaten in de schedel. Door een trauma of een ontsteking kan de zenuw beklemd raken. Osteopathie is een uitstekende methode om deze beklemming vrij te maken.
  • Verschillende virussen kunnen de zenuw infecteren, zoals het Epstein Barr virus (Herpes). Mesologie kan hierbij zoeken naar de oorzaken van de activiteit van dit virus en het lichaamseigen afweersysteem (immuunsysteem) behandelen.
  • De Amerikaanse neurochirurg Peter Jannetta heeft aangetoond dat aangezichtspijn kan worden veroorzaakt doordat de nervus trigeminus wordt geïrriteerd door een kronkel van een nabijgelegen (slag)ader op een specifiek zeer gevoelig plekje van de zenuw. De pulserende druk van het bloedvat drukt tegen de zenuw welke dan veranderingen teweegbrengt in de geleiding van de zenuwvezel. Hierdoor is de zenuw abnormaal gevoelig geworden en kunnen geringe prikkels uit het gelaat heftige pijnscheuten veroorzaken.

De osteopaat/mesoloog zal op zoek gaan naar de oorzaak van jouw specifieke aangezichtspijn en dit behandelen. Indien nodig zal er intercollegiaal overleg zijn om te bepalen welke therapie het beste aansluit bij de situatie.

Lees verder bij de Kennisbank van het IMC: Trigeminus Neuralgie.