Allergie & Intolerantie

Allergie & Intolerantie

Webinar-06 over allergie & intolerantieWat is het?

Een allergie is een immuunreactie op een stof en geeft een snelle reactie, meestal binnen enkele minuten. De klachten zijn altijd duidelijk hetzelfde op dezelfde stof. Allergische reacties kunnen vooral optreden bij pinda’s en andere noten, vis- en schaaldieren.

Een intolerantie is een darmreactie op een stof, waarbij de reactie uren tot dagen later kan plaats vinden. De reactie op de stof is altijd individueel en dus niet eenduidig. Intoleranties zijn bekend op melkproducten of specifiek lactose, gluten, soja, nachtschade en tarwe.

 

Het ánders kijken van het IMC

Bij een allergie dient de betreffende voedingsstof gemeden te worden. Bij een intolerantie ook. Maar vaak is een beschadiging van de darmflora, het darmslijmvlies of een stoornis in de verwerking van voedingsstoffen een oorzaak. Bij een beschadigde darm (silent inflammantion) wordt de darm zelf intolerant voor vele voedingsstoffen en dat neemt vervolgens alleen maar toe. We gaan dus eerst kijken naar de toestand van het spijsverteringssysteem in de breedste zin van het woord.

 

Wat kan het IMC?

Binnen het IMC hebben we vele oplossingen:

  • Vast stellen of er een spijsverteringsprobleem aan vooraf gaat
  • De toestand van de slijmvliezen in het maagdarmkanaal (overgevoeligheid)
  • Verklevingen in de buik
  • Meten van reacties op bepaalde stoffen
  • Elimineren van bepaalde stoffen (Meso-Voedings-Coach)

 

Kijk ook naar het Webinar-06 van het IMC over Allergie & Intolerantie en Webinar-04 over Buikbrein en Darmflora.

 

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over darmklachtendarmflora (microbioom)

Lees de Column van het IMC: Ánders kijken …. de intolerantie van ons voedingsgedrag.

 

Casus: de koe bij de horens vatten

lactose-intolerantiePatiënte, 45 jaar met klachten van een spastische darm, tegenwoordig PDS (prikkelbaar darmsyndroom) genoemd. Klachten zijn ontstaan na een zwangerschap, beëindigt met keizersnede, 15 jaar geleden. Maar als kind had ze ook al vaker klachten van een spastische darm gehad. Nu regelmatig heftige pijnaanvallen en vervolgens klachten van de nek en rug. Slikt veel pijnstillers op advies van de huisarts.

Nader onderzoek leverde een fors gefixeerde regio van de darm (ICV overgang dunne naar dikke darm) en een slechte dunne darmfunctie. Dergelijke uitslagen van onderzoek wijzen sterk in de richting van een voedingsallergie of intolerantie. Testen en vragen leverde dat patiënte ooit een huidallergietest had laten doen, waarbij nikkel en een bepaalde parfumgroep positieve uitslagen gaven. Hier heeft zij nooit iets mee gedaan.

Nader onderzoek gaf het sterke vermoeden van een lactose-intolerantie. Met een minimale medicatie en een streng lactosevrij voedingsadvies kwam patiënte na zes weken klachtenvrij terug, waarbij de onderzoeksresultaten licht verbeterd waren.

Bij een derde consult, na een half jaar, vertelde patiënte waar ze allemaal óók geen last meer van had, sinds het weglaten van lactose: onregelmatige stoelgang, onrustige darmen, pijnlijke en onregelmatige menstruatie, eczeem rondom de neusvleugels, pijn bij geslachtsverkeer, nikkelallergie, vage spierpijnen, wekelijkse (weekend)hoofdpijn, misselijkheid bij vet eten, gewrichtspijnen in de beide duimen. “Nooit gedacht dat een simpel stofje zoveel gevolgen kan hebben”, zei ze, “bedankt ik ben weer mezelf”. Ogenschijnlijk kleine stofjes kunnen grote gevolgen hebben, overal in het lichaam. Doe een litertje diesel bij een volle tank benzine en de motor vervuild, er is echter geen directe schade. Doe dit iedere dag en de gevolgen zullen steeds groter worden.

 

Casus: Koeien in de sloot

Patiënte van 57 jaar, kwam vijf jaar geleden met als klachten een klassieke hernia (uitstulping tussenwervelschijf), hemorroïden en kortademigheid. Diagnose regulier: bloedarmoede en een ontstoken dikke darm  (colitis ulcerosa). Uitgebreid onderzoek leverde opgezette darmen, een laagstand van het diafragma (middenrif), een gefixeerde derde lendenwervel. Dit verklaarde reeds de kortademigheid, namelijk dat het diafragma niet voldoende kan dalen bij inademing. Daarnaast verklaard dit het ontstaan van hemorroïden, door de druk onderin de buik naar het kleine bekken en het daarin gelegen rectum. De afwijkende waarden van het colon en de dunne darm. Deze waarden bleken veroorzaakt te worden door een koemelkallergie (dus meer dan een lactose-intolerantie).

Het weglaten van koemelk leverde in de eerste weken al forse verbeteringen, met daarnaast ondersteunende medicatie voor de darmen en de lever. Na een jaar therapie zijn de darmen genormaliseerd en zijn de klachten verdwenen. Volgens het laboratorium zou de bloedarmoede blijven bestaan, maar er bestaan geen klachten meer.

Patiënte is sindsdien regelmatig onder controle. Op een recent consult kwamen verschillende klachten weer een beetje terug. Bij navraag bleek dat er ‘stiekem’ koemelk in het voedselpatroon was ingeslopen. “Ik dacht dat cappuccino geen kwaad kon”,  was de verklaring. Het wederom volledig weglaten van koemelk leverde weer volledige verbetering. De huisarts kan het verloop van het ziektepatroon niet geloven en blijft jaarlijks alle bloedwaarden controleren, de darmwaarden zijn prima, maar de bloedarmoede blijft. Patiënte voelt zich uitstekend en memoreerde onlangs nog de toestand van vijf jaar geleden: slechts kleine stukjes kunnen lopen (kortademigheid), diarree met slijmvorming (colitis), bloed bij de ontlasting (hemorroïden) en rugpijn (hernia). “Hoe voeding je leven kan veranderen, had ik me nooit zo gerealiseerd.” zei patiënte vandaag. 

 

 

allergie & intolerantieCasus: Tolerantie bij intolerantie

Peuter van 3 jaar, met al een rijtje intoleranties op zak: gluten, lactose, soja en langzaamaan fructose en glucose. Buikklachten, slechte ontlasting, af en toe heel boos worden. Op een paar oorontstekingen na, geen bijzonderheden. Ten grondslag aan de intoleranties ligt in dit geval een pancreas (alvleesklier), die moeite heeft met de aanmaak van enzymen.

Deze (talloze) enzymen dienen, eenvoudig gezegd, voor de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten. En zo ontstaat een ping-pong-effect. De darmen bestoken de pancreas, de pancreas doet steeds een beroep op de darmen. Steeds slechter functionerende darmen en darmflora is het gevolg, met als resultaat een toename van intoleranties.

Intoleranties liggen misschien voor de hand, maar een dergelijke toename op jonge leeftijd, moet tot nader onderzoek leiden en dat vraagt kennis, wat leidt tot begrip. Dit begrijpen en de aanpak geven een blije peuter met gezond gedrag, gerustgestelde ouders en een terugdringen van de intoleranties.

 

 

Casus: overgevoeligheid, met gevoel benaderen

Patiënt 39 jaar, zijn leven al last van allerlei allergieën: pollen, huisstofmijt, voeding (noten/appel/peer/steenvruchten), huisdieren en jaar na jaar komen er allergieën bij. Chronische ademproblemen en een extreem droge huid. Mesologisch gezien waren nogal al wat orgaansystemen in dysfunctie. In dit geval staat de spijsverteringslogica voorop. Dat wil zeggen eerst de alvleesklier (verteringsenzymen) en de lever (lichaamsopbouw) herstellen, want darmen, longen, huid en de allergische reacties zijn het gevolg. Therapie langdurig inzetten en langzaam opbouwen, een soort embryologische nieuwe opbouw van het gehele verteringsstelsel. Doel: progressie van de allergieën stopzetten en mogelijk terug draaien, niet alle ingestelde reacties zijn omkeerbaar. 

 

 

Casus: de schade van nachtschade

Patiënte van 6 jaar, met iedere dag buikpijnen, onrustige huid, en elke dag dunne ontlasting. Onderzoek leverde geen reële problemen in de zin van slecht functionerende organen, wel een duidelijke intolerantie voor nachtschaden. Nachtschade is een zeer uitgebreide plantenfamilie, er zijn wel 1500 tot 1700 soorten. Er zitten voor ons heel bekende en eetbare soorten bij, zoals de aardappel, tomaat, paprika, rode pepers en aubergine. De literatuur is vaag; Aardappelen bevatten solanine, een natuurlijke gifstof. In tomaten zit tomatine.

Samengevat vallen de stoffen onder de alkaloïden, bekend om hun bittere smaak. Sommigen van ons kunnen daar niet tegen. Aardappels, tomaten en pepers zijn pas na ontdekking van Amerika (1492) naar Europa, Afrika en Azië gekomen. Jammer genoeg voor de mensen die er niet tegen kunnen zijn het (goedkope) populaire groenten en is patat bijna niet weg te denken. Advies: 3 maanden volledig weglaten en daarna een voor een proberen met ruime tussenpozen. Niet iedere intolerantie is chemisch aantoonbaar; voeding is meer dan chemie. In ieder geval is deze jonge dame van haar klachten af.