Anemie (Bloedarmoede)

Anemie (Bloedarmoede)

Wat is het?

gezonde voeding voor anemie (bloedarmoede)

Gezonde voeding, rijk aan ijzer. 

De meest voorkomende oorzaak van anemie (bloedarmoede) is ijzergebrek, ten gevolge van een verminderde inname, verminderde resorptie, bloedverlies of transport-/opslagstoornissen. Andere bekende vormen van anemie zijn de vitamine B12-deficiëntie en de foliumzuurdeficiëntie. Naast de resorptiestoornissen dient aandacht besteed te worden aan alcoholisme en vegetarisme.

Anemie komt meer voor bij vrouwen (10 op de 1.000). De klassieke behandeling bestaat uit ijzertabletten (bijwerkingen maag-darmkanaal) en vitamine B12-injecties. Het moge duidelijk zijn dat ernstige oorzaken, zoals interne bloedingen, uitgesloten dienen te worden.

 

Het ánders kijken van het IMC

We zullen moeten kijken naar de oorzaak achter de anemie (bloedarmoede), zoals te weinig opname, opnamestoornis in de darm, verwerking in de lever, opname in de cel, enzovoorts. Dat kan bij iedereen verschillend zijn.

Met name de Mesologie kent vele (homeopathische) medicamenten die bij de chronische anemiepatiënt ingezet kunnen worden. Vele van deze medicamenten kunnen de resorptieproblemen of de transport-/opslagstoornissen verhelpen.

 

Wat kan het IMC?

Mesologie: De ‘ferrummiddelen’ zijn constitutionele middelen die kleine klachten, lijkend op beginnende bloedarmoede, kunnen verhelpen. Juist de fytotherapie kent een aantal ijzerpreparaten die geen nadelige invloed op het maag­ darmkanaal hebben. Toediening vereist controle van het Hb-gehalte.

Bij een Vitamine B12-tekort zullen we uitgebreid gaan kijken naar de oorzaak, zoals inname (veganisme), de maag (IF: Intrinsic Factor), de alvleesklier (splitsing), de dunne darm (opname), de lever (opslag). Vitamine B12 is een uiterst ‘vluchtige vitamine’, waardoor het snel verdwijnt uit voeding. In onze huidige tijd, waarin ‘vers voedsel’ een relatief begrip is, met alle transport, opslag en verpakking, ligt bij velen een ‘latent vitamine B12-tekort’ op de loer.

Conclusie mag zijn dat anemie (bloedarmoede) in onze huidige tijd veel voorkomt, latent of manifest.