Buikbrein

Buikbrein

Webinar-4 buikbreinWat is het?

Het brein is verbonden met de darmen door de langste hersenzenuw van het lichaam, de nervus Vagus, de tiende hersenzenuw. De darmen (buikbrein) en hersenen communiceren onder andere via deze zenuw met elkaar. Daarom worden je darmen ook wel je tweede brein genoemd. Over de directe relatie tussen het microbioom, de darmen en het brein komen we steeds meer te weten.

De buik en het brein communiceren continu over jouw welzijn, wanneer je trek hebt, vol zit of stress ervaart. En wanneer je naar het toilet moet. De darmen kunnen ook alarm slaan. Bijvoorbeeld bij bedorven voedsel. Wanneer de bacteriën het foute voedsel herkennen, willen ze het zo snel mogelijk kwijtraken. De nervus Vagus laat dat direct aan het brein weten. In reactie daarop krijgt de darm een seintje om samen te trekken. Met een beetje geluk kun jij in die tijd nog net naar de wc sprinten. Kortom, het microbioom is een ongelooflijk belangrijk spijsverteringsorgaan. Als je microbioom in een goede conditie blijft, kunnen die miljarden bacteriën het beste voor je zorgen … als buikbrein.

 

Het ánders kijken van het IMC

Embryologisch en evolutionair gezien zijn de darmen vóór de hersenen ontstaan, of anders gezegd, de hersenen staan ten dienste van de darmen. Feitelijk zijn je darmen dus het eerste brein. Ruim 90% van de informatie gaat ‘omhoog’ en vertellen de darmen wat de hersenen mogen voelen, denken en doen. De darmen bezitten ruim 40 neurotransmitters (boodschappers), waaronder 90% van de Serotonine in je lijf, het ‘gelukshormoon’. De darm speelt dan ook een essentiële rol bij vele ‘psychische aandoeningen’, zoals depressie en angst.

Serotonine is het hormoon dat een groot effect heeft op onze stemming. Het geeft ons het gevoel van sereniteit, innerlijke rust en tevredenheid. Angst, agressie en verdriet worden juist onderdrukt. Ruim 90% van de Serotonine wordt gemaakt in je darmen, waar het een rol speelt bij de peristaltiek (voortbeweging van voeding). Bij de hoeveelheid serotonine in je lijf (lees: de ervaring van geluk) spelen je darmen dus de belangrijkste rol.

Andere hormonen spelen ook een grote rol in deze Buik-Brein-As: DopamineEndorfineGABA, etc.

 

Wat kan het IMC?

Binnen het IMC staan de darmen op een belangrijke plek. Het begint met voeding: darmbacteriën leven op water en (groente)vezels. We kijken altijd naar de toestand van je darmflora, leeft deze in evenwicht (symbiose) met jezelf? Daarnaast zijn de bacteriën je gasten en houden ze van ‘goeie kamers’. De darm dient goed te werken en vrij te kunnen bewegen. Het IMC kan je helpen je darmflora weer in evenwicht te krijgen, waardoor je tweede hersenen (buikbrein) weer je vriend kan worden.

 

De mens heeft een uitgebreide darmflora, dat weten we inmiddels. Maar wat doet deze darmflora allemaal?

Kijk naar het Webinar-4 van het IMC: over Buikbrein & Darmflora.

Kijk ook naar het Webinar-27 van het IMC: Stress, make it less.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: Darmflora (microbioom).

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: Prikkelbaar Darm-Syndroom.