Bursitis (Slijmbeursontsteking)

Bursitis (Slijmbeursontsteking)

bursitis schouderWat is het?

Een bursitis is een ontstoken slijmbeurs, meestal ter hoogte van het schoudergewricht. Een slijmbeurs is een soort stootkussentje op kwetsbare plekken bij een gewricht. Op verschillende plekken in je lichaam zitten slijmbeurzen. Ze zitten op uitstekende botdelen of tussen botdelen. De bekendste plaatsen waar slijmbeurzen zitten, zijn je schouder, je elleboog en je knie. Het medische woord voor slijmbeurs is ‘bursa’. Wanneer een slijmbeurs ontstoken raakt, wordt dat slijmbeursontsteking, of ‘bursitis’ genoemd. Vooral mensen boven de 30 jaar lopen meer kans op het krijgen van een bursitis. Meestal ontstaat bursitis door overbelasting, de vraag is dan waar komt de overbelasting door? Vaak spelen meerdere krachten een rol, vanuit de nek, vanuit de borstholte, het samenspel van gewrichten. In alle gevallen is de osteopathie de aangewezen weg om een oplossing te vinden.

 

Het ánders kijken van het IMC

Slijmbeurzen zijn ervoor gemaakt om veel te bewegen. Juist een fixatie van bepaalde vliezen (spieren, bot, organen) veroorzaakt wrijving. Wrijving geeft warmte en warmte maakt een ontsteking. We zullen dus moeten gaan kijken naar de oorzakelijke verbanden waardoor er wrijving ontstaat.

 

Wat kan het IMC?

Binnen het IMC kijken we naar alle factoren die de normale beweging van de totale omgeving van de slijmbeurs belemmeren. We behandelen de omstandigheden, de ontsteking geneest vanzelf. Een bursitis geneest, eerlijk gezegd, wel langzaam.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: peesschedeontsteking en schouderklachten en muisarm (RSI & CANS).

 

Kijk ook verder naar het Webinar-19 van het IMC: over gewrichtsklachten.