Schouderklachten (Frozen Shoulder)

Schouderklachten (Frozen Shoulder)

man met schoudeklachten

Wat is het?

Schouderklachten komen veel voor en er zijn veel verschillen, we kijken naar de soorten en de behandeling.

De mens is van nature een jager. Maar tijden veranderen en tegenwoordig voeren we erg veel herhaalde bewegingen uit. Zowel achter de computer thuis en op de werkplek als tijdens het sporten bij bijvoorbeeld tennis of golf. Dit kan voor klachten zorgen.

 

  • Rotator cuff syndroom: rotator cuff is de benaming voor de spiergordel die bestaat uit vier spieren rond je schouders. Ontstaat hier een scheur en heb je klachten, dan spreek je van het rotator cuff syndroom. Oorzaak van het syndroom kan chronische irritatie zijn die optreedt als je bijvoorbeeld een slechte houding hebt achter het bureau. Maar ook een acuut trauma zoals bijvoorbeeld een val kan het syndroom veroorzaken. De symptomen zijn: pijn in bovenarm, krachtverlies en pijn als je op je schouder ligt

 

  • anatomie van schouderklachtenSubacromiaal impingementsyndroom: dit is een verzamelnaam voor een slijmbeursaandoening en/of peesaandoening rond het schoudergewricht. Een pees en/of slijmbeurs zit ingeklemd tegen de bovenkant van de schouder. Je krijgt het door lang boven je hoofd te werken als je bijvoorbeeld aan het behangen bent of een val op je arm of schouder. Je hebt vooral pijn bij het zijwaarts optillen van je arm en als je op je schouder ligt.

 

  • Slijmbeursontsteking: een slijmbeursontsteking is, zoals de naam al doet vermoeden, een ontsteking aan de slijmbeurs. Je krijgt het door structurele overbelasting of een acuut trauma. Een slijmbeursontsteking is mogelijk op o.a. je hiel, knie, elleboog, schouder of heup. De symptomen zijn: zwelling, pijn, bewegingsbeperking

 

  • Peesschede-ontsteking: dit is een ontsteking van het vlies dat je pees omhult. Je krijgt het als je langdurig ongewone bewegingen maakt als je bijvoorbeeld veel met een muis werkt, als je een spier verrekt of als je een infectie hebt. De symptomen zijn: pijn en zwelling van de ontstoken pees, warm gevoel bij de ontstoken pees.

 

Het ánders kijken van het IMC

In de schouderregio gelokaliseerde pijnklachten komen vaak voor, zonder aanwijsbare oorzaak. Vaak gaat het om intrinsieke schouderklachten van gewrichten of weke delen. Nader onderzoek binnen de Osteopathie laat zien dat extrinsieke factoren, zoals lever, maag-darmkanaal, hart en longen en cervicale wervelkolom even vaak de veroorzaker zijn van schouderpijnen.

Schouderklachten worden nogal eens ondergebracht onder de klassieke verzamelnaam periarthritis humero scapularis (PHS), hetgeen de verheldering in de diagnostiek niet bevordert.

 

Wat kan het IMC?

Wij kijken verder dan de schouder lang is. De schouder is, embryologisch gezien, uit de borstholte gegroeid en is in alles daarmee verbonden. Zowel de organen, als de vliezen, als de bloedvaten. Daarnaast heeft de nek een grote invloed op de schouder.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: muisarm (RSI & CANS) en gewrichtspijnen en peesschedeontsteking.

 

Kijk ook naar het Webinar-19 van het IMC: over gewrichtsklachten.

Casus: frozen

frozen for the schoulderMan van 56 jaar met schouderklachten rechts, klassiek beschreven als ‘frozen schoulder’ (capsulitis adhaesiva). Het gewrichtskapsel is verdikt, stijf en verkort. Hierdoor is de beweeglijkheid van de kop ten opzichte van de kom (ernstig) verminderd. De bovenarm kan dan alleen nog een beetje bewogen worden door het schouderblad te bewegen. Meestal herstelt een frozen shoulder vanzelf in een periode van 1 tot 3 jaar, zo wordt het beschreven. Deze patiënt had reeds 1,5 jaar last. Osteopathisch gezien begint nu een zoektocht, niet naar de oorzaak, dat is veelal een trauma of overbelasting. Maar een zoektocht naar waarom het niet geneest, ofwel waarom het zo lang duurt.
In dit geval een fixatie van het laatste deel van het dunne-darm-pakket, rechts naast de navel. Behandeling en bevrijding van dit pakket leverde direct resultaat in de beweeglijkheid van het schoudergewricht en cvolledig herstel in drie weken. Met andere woorden: de genezing wil meestal wel, maar vaak zijn er andere belemmeringen voor het genezingsproces. Dat vraag een totale kijk, zoals de osteopaat dat doet. Nu was het dunne darm, bij een ander is het wat anders. Dat vraagt holistisch kijken.

 

Casus: frozen-2

frozen for the shoulderMan van 43 jaar met schouderklachten rechts, klassiek beschreven als ‘frozen schoulder’ (capsulitis adhaesiva, vergelijk vorige casus). Deze patiënt had reeds 2,5 jaar last. De osteopathische zoektocht naar genezing kwam uit bij de linker bekkenregio. Wellicht voor de lezer onlogisch dat een linker bekken en rechterschouder zou kunnen beïnvloeden, maar bedenk maar eens hoe je loopt; De armen bewegen gekruist ten opzichte van de benen, bij het lopen. Hoewel er talloze verklaringen zijn te vinden.

Behandeling van o.a. de diepe kaders van de endeldarm hadden direct effect op het perineum (bekkenbodem) en de rechter schouder. Na 3 maanden was niet alleen de rechter schouder hersteld, maar waren tevens de, niet eerder genoemde prostaatklachten verminderd. Deze klachten had de patiënt uiteraard nooit met de schouder in verband gebracht. Dat hoeft ook niet, laat dat maar aan de holistische kijk van de osteopaat over.