Crohn & Colitis Ulcerosa

Crohn & Colitis Ulcerosa

Wat is het?

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. De ziekte van Crohn noemt men, net als colitis ulcerosa, ook wel een Inflammatory Bowel Disease (IBD). Bij de meeste patiënten met de ziekte van Crohn zijn de dunne darm, de dikke darm, en/of de endeldarm ontstoken, maar er kan ook sprake zijn van ontstekingen in de rest van het spijsverteringskanaal. De ziekte kan voorkomen vanaf de mond tot aan de anus.

Klachten die kunnen duiden op de ziekte van Crohn:

  • diarree
  • buikpijn
  • koorts
  • gewichtsverlies
  • vermoeidheid
  • bloedverlies bij de ontlasting

De ziekte van Crohn is niet te genezen, maar wel te behandelen. De behandeling bestaat uit medicatie en soms een operatie. Een behandeling met medicijnen is vaak levenslang nodig. De behandeling is vaak levenslang nodig en gericht op het verkrijgen van remissie (een rustige fase zonder ontstekingen).

 

Colitis ulcerosa betekent letterlijk een ontsteking van de dikke darm (colon = dikke darm, -itis = ontsteking), waarbij zweren gevormd worden (ulcerosa). Colitis ulcerosa noemt men, net als de ziekte van Crohn, ook wel een inflammatory bowel disease (IBD). Bij colitis ulcerosa is de darm aaneengesloten ontstoken. Ook kunnen er klachten en ontstekingen buiten de darm voorkomen bij colitis ulcerosa.

 

PDS, Prikkelbare Darm SyndroomHet ánders kijken van het IMC

Binnen het IMC kijken we naar het waarom van het bestaan van de ontstekingen in de darm. Toegegeven: daar komen we ook niet altijd uit. Maar zeker kunnen we de voeding aanpassen, de omstandigheden van de darm verbeteren en het leven een stuk draaglijker maken.

In het IMC kijken we naar de verschillende oorzaken die tot de chronische ontsteking leiden en is de aanpak multidisciplinair.

  • Voeding: we kijken naar intoleranties, allergieën, tekorten, spijsverteringsstoornissen, enz – mesologie.
  • Psyche: de ontstekingen leiden vaak tot een bepaald gedrag en dit gedrag houdt de ontstekingen weer in stand – psychotherapie en PRI.
  • Buik: we zoeken naar verklevingen, fixaties, doorbloedingsproblemen, met name in het darmbereik – osteopathie.

 

Wat kan het IMC?

Binnen het IMC hebben we vele oplossingen:

  • Vast stellen welk spijsverteringsprobleem er aan vooraf gaat
  • De toestand van de slijmvliezen in het maagdarmkanaal (overgevoeligheid)
  • Verklevingen in de buik, die de ontstekingen in de hand werken
  • Meten van reacties op bepaalde stoffen
  • Elimineren van bepaalde stoffen (Meso-Voedings-Coach)

 

Middelen: we hebben verschillende mogelijkheden om de oorzaken van de ontstekingen aan te pakken. Deze worden individueel uitgezocht en ingezet, zoals:

  • Homeopathie: verschillende homeopathische middelen zijn specifiek gericht op de ontsteking
  • Vitaminen & mineralen: aanvullen van tekorten, probiotica, enzymen, enz.
  • Ayurveda: diverse kruiden uit de Ayurveda zijn gericht op de bestrijding van de ontsteking en/of de verbetering van de spijsvertering.
  • Psychotherapie, gericht op angsten, ontspanning, dagelijks omgaan met de aandoening
  • Osteopathie: het optimaliseren van de spijsvertering, de beklemmingen behandelen, verklevingen, de wervelkolom, enz.

 

Casus: Crohn of parasiet of toch niet

Jonge vrouw van 26 jaar met reeds 6 jaar darmklachten, misselijkheid, krampen, diarree, etc. Zes jaar geleden begonnen na het eten van een broodje op Kreta dat een week oud was. De eerste gedachte was logisch gezien een voedselvergiftiging. Na uitgebreid regulier onderzoek werd de ziekte van Crohn vast gesteld en werd prednison met pijnstillers ingezet. Vele onderzoeken en kuren later werd de diagnose in twijfel getrokken. Onderzoek in het IMC wees op zware dysfuncties in de dunne darm, lever en alvleesklier met een allergische achtergrond. Therapie met enzymen en kruiden ingezet en een zeer streng glutenvrij dieet.

Na 2 maanden werd de diagnose glutenallergie regulier bevestigd (Coeliakie). Een half jaar later staat een volledig andere vrouw in de behandelkamer, op vele fronten herboren, ook qua uitstraling en levensvreugde. Er waren noch een paar klachten in de darmen aanwezig, die te maken hebben met het genezingsproces wat lang kan duren. Op gluten reageert ze inmiddels met extreme misselijkheid, de reactie is niet meer verborgen, maar de ware allergie komt boven. Verdere medicatie ter afstemming van spijsverteringsfuncties blijft nog nodig, maar haar wereld is al totaal veranderd. Gelukkig (in dit geval) dat de reguliere medicatie voor de ziekte van Crohn niet doorgezet is, want dan waren er vele andere gevolgen opgetreden.

 

Casus M. Crohn

Vrouw van 59 jaar kwam 7 jaar geleden met hoofdpijn, netelroos, slapeloosheid en buikpijn sinds een half jaar. Buikpijn was ontstaan na een hevige aanval van pijn, met bloed bij de ontlasting. De internist stelde ontstekingen vast en even later was de diagnose M. Crohn van toepassing. Moeder van patiënte was bekend met M. Crohn. De gebruikelijke medicatie werd ingezet.

Osteopathisch onderzoek leverde fixatie van de renale en vesicale lussen van de dunne darm en osteopathische invaginatie van de ICV (Bauhin). Daarnaast een verzakte en gekantelde lever en een gefixeerde sutura occipito-mastoidalis en C1.

Zes weken later was de reactie op de behandeling vier weken lang heftig geweest. De 2 opvolgende weken was een periode met pijnvrije buik en normale slaap. Een jaar lang is mevrouw om de 2 maanden behandeld, telkens op hetzelfde systeem. Na een jaar kon de medicatie gehalveerd worden. Daarna werd patiënte iedere zes maanden behandeld en nu bedraagt de tussenliggende periode negen maanden. Alle medicatie is gaandeweg gestaakt. Een maal tussendoor leek er een terugval te zijn, maar dit bleek een voedselvergiftiging te zijn.

In de loop van de 7 jaren werd regelmatig over voeding gesproken, mevrouw begon een eigen moestuin en kruidentuin. Eet nu de gezonde en gekruide groenten, voldoende goede vetten in de vorm van oliën en geen suikers. Regulier darmonderzoek toont nu een schone darm.

 

Casus Colitis: Biologische eenheid

Patiënt 31 jaar, diverse buikoperaties gehad in verband met collitis ulcerosa (zweren in de darm). Al geruime tijd 4 x per jaar onder behandeling om het maagdarmsysteem op peil te houden in verband met de littekens. Bij aanvang was de buik verkleefd, knalhard en met een moeizame spijsvertering. De behandelingen zijn lange tijd goed gegaan, nu is er een terugval. Een plotseling psychisch trauma hebben de buik weer knalhard gemaakt, gepaard gaande met spijsverteringsproblemen en pijnen. Gelukkig kunnen we binnen het IMC op drie vlakken hulp bieden, in dit geval: biomechanisch (verklevingen), voeding (spijsvertering) en psychisch (trauma). Wetende dat alle terreinen elkaar beïnvloeden.

 

Casus: Crohn op het werk

Patiënte, 25 jaar komt een jaar geleden met darmklachten op het consult. Bijkomende klachten zijn vermoeidheid, gewrichtspijn en maagklachten. De klachten zijn zes jaar geleden begonnen na een voedselvergiftiging. Na uitgebreid regulier onderzoek, met gastroscopie, coloscopie en nucleair onderzoek werd de ziekte van Crohn vast gesteld en werd prednison en dicloflenac ingezet. Vele onderzoeken en kuren later werd de diagnose na een jaar in twijfel getrokken. Drie jaar later werd de verdenking op een appendicitis via echografie vast gesteld en als zodanig behandeld. Twee jaar daarna opnieuw de diagnose M. Crohn, gevolgd door een stootkuur prednison.

Mesologisch onderzoek wees op dysfuncties in de dunne darm, lever en alvleesklier met verdenking op een allergische achtergrond. Er is een therapie met enzymen en kruiden ingezet en een zeer streng glutenvrij dieet. Na 2 maanden werd de diagnose glutenallergie regulier bevestigd (Coeliakie). Een half jaar later staat een volledig andere vrouw in de behandelkamer, op vele fronten herboren, ook qua uitstraling en levensvreugde. Er waren noch een paar klachten in de darmen aanwezig, die te maken hebben met het genezingsproces wat lang kan duren. Op gluten reageert ze inmiddels met extreme misselijkheid, de reactie is niet meer verborgen, maar de ware allergie komt boven. Nu zijn we een jaar later en is medicatie niet meer nodig, streng glutenvrije voeding uiteraard wel. Haar wereld is al totaal veranderd.

Kleine rekensom voor de minister van Volksgezondheid: Regulier medisch onderzoek en therapie M. Crohn (2x) + onderzoek en behandeling appendicitis circa € 5.150,-, zonder resultaat. Mesologisch onderzoek en therapie (1 jaar) circa € 530,- met resultaat. Soms hoeft de ‘Crohn’ niet zo duur te zijn.