Duizeligheid

Duizeligheid

vrouw met duizeligheid

Wat is het?

Duizeligheid is een veelgehoorde klacht en heeft somatische en functionele aspecten. De gevoelens van onstandvastigheid hebben een grote invloed op het welbevinden. Minder vaak betreft het de ziekte (eigenlijk syndroom) van Ménière: acute draaiduizelingen, oorsuizen, doofheid en misselijkheid. Positieduizeligheid treedt op na een plotselinge standsverandering van het hoofd. Men dient rekening te houden met het optreden van duizeligheid als begeleidend verschijnsel van infecties, bij cardiale aandoeningen (hartritmestoornissen), als bijwerking van geneesmiddelen en met psychogene duizeligheid bij hyperventilatie en stress.

 

Het ánders kijken van het IMC

Duizeligheid is een syndroom, dat wil zeggen dat er (regulier gezien) geen oorzaak gevonden kan worden in een defect (er is niets kapot). Dat wil niet zeggen dat er geen oorzaken zijn, maar deze zijn enerzijds individueel en anderzijds

 

Wat kan het IMC?

Bij duizeligheid is Osteopathie de aangewezen behandelmethode, want meestal is de oorzaak gelegen in de cervicale wervelkolom. Bij oudere mensen dient men rekening te houden met basilaris- of vertebralis-insufficiëntie.

Het syndroom van Ménière vergt een meer specialistische aanpak van de integratieve vormen van complementaire geneeskunde (Mesologie) om de juiste oorzaak of samenhang van de complexe factoren vast te stellen. Bij de chronische duizeligheid kent de homeopathie een aantal adequate middelen.

 

Kijk ook naar het Webinar-26 van het IMC over Tinnitus & Hyperacusis:

 

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over syndroom van Ménière, en positieduizeligheid (PDDB).