Syndroom van Ménière

Syndroom van Ménière

Wat is het?

het oor en het syndroom van MeniereBij het syndroom van Ménière zijn er heftige aanvallen van draaiduizeligheid: dit kan zo ernstig zijn dat je niets meer kunt doen. Vaak moet je ook overgeven door misselijkheid. Je kunt minder goed horen (vooral de lage tonen hoor je slecht). Daarnaast is er oorsuizen en/of een vol gevoel in het oor.

Tijdens een aanval kunnen je ogen soms snel heen en weer bewegen (dit heet nystagmus). De aanval duurt 20 minuten tot enkele uren (meestal niet langer dan 12 uur). Daarna kun je je nog enkele dagen licht duizelig voelen. Hoe vaak de aanvallen komen, verschilt per persoon. Sommige mensen hebben zelden een aanval, andere één tot vier keer per maand.

De klachten beginnen aan één oor. Eén op de drie mensen krijgt ook klachten aan het andere oor. In het begin kan je gehoor zich na de aanval herstellen. Ook het oorsuizen kan na een aanval weer verdwijnen. Op den duur hoor je blijvend minder en ook het oorsuizen blijft vaak aanwezig.

De oorzaak is onduidelijk, daarom heet het ook een syndroom. Er zijn geen medicijnen om de aanvallen van draaiduizeligheid, het gehoorverlies of het oorsuizen te verminderen of te voorkomen. Middelen zoals betahistine of cinnarizine kun je beter niet gebruiken bij het syndroom van Ménière. Ze helpen niet tegen draaiduizeligheid en hebben wel bijwerkingen.

 

Het ánders kijken van het IMC

Binnen het IMC kijken we naar het geheel en naar de samenhang. De drie symptomen (duizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen) horen wel degelijk bij elkaar. Het oor is een complex orgaan. Wij kijken naar alles wat zich in het oor bevindt (gehoorbeentjes, lymfe, zenuw, etc.), maar ook naar alle omstandigheden van het oor, zoals kaakgewricht, nekspieren, schouder, etc.

 

Wat kan het IMC?

Met die oorzaken die we vinden kunnen we aan de slag:

  • De werking van het oor verbeteren in fysiologische omstandigheden (lymfe, nieren, bloedsuiker, etc.)
  • De factoren rond het oor aanpakken: kaak, spieren, houding, etc.
  • De klachten van het oor kaderen in het gedrag, angst verminderen, ontspanning, etc.

 

Kijk ook naar het Webinar-26 van het IMC over Tinnitus & Hyperacusis:

 

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over duizeligheid, en positieduizeligheid (PDDB).

 

Casus: Ik leef weer!’

Tijdschrift Horen, september/oktober 2002.

duizeligheid

In deze rubriek vertellen mensen die eerder in HOREN geïnterviewd werden, hoe het nu met hen gaat. Dit nummer is het de beurt aan Carola van Bladel. In HOREN 6/01 kwam zij aan het woord over de lastige combinatie van Ménière en kinderen.

Ik vond mijn leven een jaar geleden niet zo leuk meer. Natuurlijk had ik mijn man Richard, mijn kinderen Kevin en Britt (toen acht en vijfjaar), een leuk huis, maar ook de ziekte van Ménière. Hoewel ik de ziekte al een aantal jaren had, met goede en slechtere perioden, was ik van december2000 tot november2001 echt ziek. Praktisch iedere dag had ik een Ménière-aanval, soms meerdere. Het waren zware aanvallen, die mijn leven en dat van mijn gezin compleet beheersten.

Doktoren hadden allemaal hetzelfde antwoord: “Mevrouw, we kunnen niets voor u doen. Ik was ten einde raad en pakte alles aan waarvan ik dacht dat het eventueel zou helpen. Zo ben ik bij een mesoloog terechtgekomen. Mesologie is een vorm van geneeskunde die de reguliere medische kennis en kennis uit de complementaire behandelwijzen integreert.

Mesologie

Twee maanden voor mijn eerste consult in november2001, heb ik van mijn mesoloog een vragenlijst gekregen, die ik zo volledig mogelijk moest invullen. Daarin werd onder andere gevraagd naar kinderziektes, voorgeschiedenis, eet- en leefgewoonten, ziektes in de familie, gewicht, enzovoort. Tijdens het invullen van de vragenlijst werd ik me al van een heleboel zaken bewust. Ik was in de loop van het jaar (weer!) zwaarder geworden, er was al heel wat gesleuteld aan mijn gebit (amalgaamvullingen) en mijn eetpatroon was niet helemaal zoals her hoorde (veel suiker).

Tijdens het eerste consult heeft de mesoloog, d.m.v. Electro Fysiologische Diagnostiek (EFD), tachtig tot honderd punten in mijn lichaam gemeten. Hierdoor kan ze her lichamelijk functioneren en de stoornissen (klachten) nader bekijken. Bij mij bleken een aantal organen, met name mijn pancreas en lever, niet voldoende te werken. In de Mesologie gaat men er vanuit dat her menselijk lichaam één geheel is. Het lichaam heeft alle organen nodig om goed te kunnen werken. Is er een mankement in een of meerdere organen. Dan zal het lichaam in opstand komen. De een krijgt buikpijn, de migraine of bijvoorbeeld Ménière.

Therapie

De mesologe heft mij verschillende vitaminen, mineralen en homeopathische middelen voorgeschreven en ….. en suikervrij dieet. Het was even doorbijten voor een snoeper als ik, maar ik heb mij keurig aan mijn suikervrije dieet gehouden en alle voorgeschreven middelen ingenomen. De eerste dagen was ik nog wat licht in mijn hoofd, daarna ging het steeds beter.

Ik schrok mij rot toen ik op 21 januari 2002 een aanval had, maar het was mijn Iaatste tot nu toe! Nu heb ik weer energie, heb zin om dingen te ondernemen, en doe dat ook. Ik ben inmiddels ruim 25 kilo afgevallen en ben daar heel trots op. Ik zwem weer, onderneem dingen met de kinderen. Natuurlijk ondervind ik ook nog wel wat problemen van de gevolgen van de Ménière. Mijn rechteroor is nog steeds bijna doof (wat kapot is kan ook een mesoloog niet maken), hoewel ik geen last meer heb van tinnitus. Ik heb mijn nachtrust hard nodig en een kermis zal ik nog steeds mijden, net als een pretpark. Maar ik leef weer! Ik geniet van mijn kinderen, mijn tuin en van alles wat ik voorheen niet kon doen.