Haaruitval (Alopetia Areata)

Haaruitval (Alopetia Areata)

overmatige haaruitval

Wat is het?

Bij aandoeningen van de haren vormt alopecia areata de meest voorkomende vorm van haaruitval. Voeding speelt een belangrijke rol. Bij vrouwen speelt de overbeharing een andere rol. Hoewel het wondermiddel voor haargroei of overbeharing nog niet is uitgevonden, biedt de homeopathie, mits individueel gediagnosticeerd, veelal goede resultaten.

Er zijn twee zaken belangrijk:

  • Voeding: Als jij gezond bent, is je haar gezond.
  • Verzorging: Je haren zo min mogelijk beschadigen met de juiste verzorging

 

Haarzakje

Het haarzakje is de plek onder de huid waar je haar wordt geboren. Hier vindt syntheses van keratine plaats waardoor je haar ontstaat en massa krijgt. Als dit niet goed verloopt bestaat je haar al snel uit te weinig keratine, beschadigd het sneller én en breekt het sneller af. Dat is een reden waarom je haar mogelijk niet lang wordt.

 

de anatomie van huid en haar

Haaraanzet/hoofdhuid

Stel dat je haar wel gezond uit je huid komt gegroeid, dan liggen er bij de aanzet al talloze gevaren op de loer. Die gevaren zijn veelal afkomstig van je hoofdhuid. Een droge en vette hoofdhuid kan namelijk schilfers veroorzaken die haargroei belemmeren. En wat dacht je van krabben als je jeuk hebt? De wrijving die daarbij ontstaat kan je haar beschadigen, laten afbreken en dat is de volgende oorzaak dat je haar niet lang wordt.

 

Haarlengten

Zodra je haar 1 of 2 cm vanaf de aanzet zit, behoort het tot de lengten van je haar. Hier is de kans op schade het grootst. Want de lengten worden veelal blootgesteld aan kammen, borstelen, föhns, stijltangen, krultangen, UV-straling, vrije radicalen en nog veel meer. De schade die door deze onderdelen wordt veroorzaakt leidt er al snel toe dat je haar afbreekt en niet langer wordt.

 

(Gespleten) haarpunten 

Tot slot zijn er nog de oudste delen van je haar: de punten. Hetgeen dat hier langer haar in de weg staat zijn gespleten haarpunten. Gespleten haar is dunner en breekt ook sneller af. Bovendien is er geen herstel mogelijk. De enige manier om van gespleten punten af te komen is ze af te knippen. Daarna kun je gespleten punten alleen nog maar voorkomen.

 

 

Het ánders kijken van het IMC

Van de Ayurveda gezien zijn de haren een afvalproduct van het lichaam. Wanneer het lichaam deze weg in zijn geheel afstoot, moeten we kijken naar de oorzakelijke factoren, meestal in de spijsvertering.

  • Vitamine en mineralen (voeding): Zorg dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt! Die vitamines en mineralen vind je in heel veel etenswaren terug, zoals zalm, groene groenten, bonen, noten, kip, eieren en avocado. Je kunt er ook voor kiezen om voedingssupplementen gebruiken. Het Vitamine Biotine (Vitamine B) en het mineraal Selenium dragen o.a. bij aan de syntheses, ofwel aanmaak, van keratine. De belangrijkste bouwstof van je haar. Vitamine B en Selenium staan erom bekend dat ze de haarstructuur versterken. Hierdoor wordt de haargroei gestimuleerd. De aanmaak van keratine vindt plaats in het haarzakje. Middels de vitamine en mineralen maximaliseer je de kans dat er een gezonde en sterke haar uit het haarzakje kan groeien die uitgroeit tot een mooie lange haar.
  • Houd je hoofdhuid in goede conditie! (verzorging): Douche niet te warm, want warmte droogt je hoofd huid. Aanvullend raden we ook af om hittebronnen als de föhn te vermijden. Ventileer je huis of werkomgeving goed, want door droge lucht hydrateert je huid minder goed. Probeer je haar (en hoofdhuid) minder vaak te wassen, want daarmee verwijder je ook belangrijke vetten op je hoofdhuid en slaat de talgproductie wellicht op hol. En …. Drink voldoende water!
  • Zorg dat je haarlengten sterk en gezond blijven! (verzorging): Was je haar zo min mogelijk, gebruik daarbij een neutrale shampoo of babyshampoo. Style je haar zo min mogelijk met een stijltang of krultang. Droog je haar zo min mogelijk met een föhn. Probeer je haar zo min mogelijk te borstelen.

 

Wat kan het IMC?

Uitgebreide analyse van alle factoren die nodig zijn om haren te kunnen maken. Haren groeien, iedere dag, samen 1-1,5 cm per maand. Daarvoor zijn enerzijds de juiste voedingsmiddelen nodig, zoals Vitamine B (Biotine) en Selenium), maar dat is te simpel, ieder haar (-type) is anders. Anderzijds de juiste verzorging, zo natuurlijk mogelijk.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over huidaandoeningen, huidopbouw (droge huid).

Lees ook de Column van het IMC: Ánders kijken …. klachten met huid en haar.