Jeuk

Jeuk

Jeuk aan de armWat is het?

Als je jeuk hebt, worden jeuksensoren geprikkeld. Dit zijn speciale cellen die in de huid zitten. De belangrijkste stof waarvoor jeuksensoren gevoelig zijn is histamine, een aminozuurachtige stof die we zelf aanmaken. Als de jeuksensor is geprikkeld, wordt via een jeukzenuw een signaal naar de hersenen gestuurd. Veel jeuk wordt veroorzaakt door een probleem van binnenuit.

Mensen met bepaalde huidziekten kunnen erg veel last hebben van huidirritatie, terwijl ook bij ziekten die niets met de huid te maken hebben, jeuk kan optreden. En we kennen jeuk allemaal als een reactie op iets van buitenaf, zoals een muggenbeet of een wollen trui. Er zijn ook planten waarvan je na aanraking uitslag en kriebel kunt krijgen: bijvoorbeeld wijnruit, brandnetels, klimop of reuzenberenklauw. De functie van jeuk is niet duidelijk, het zou een alarmsignaal kunnen zijn, maar meestal is het onheil al gebeurd als je jeuk hebt.

Krabben is nuttig als de irritatie veroorzaakt wordt door beestjes die nog steeds bij jou te gast zijn, zoals luizen. Zo kun je ze wegschrapen. Door het krabben onderdruk je bovendien voor korte tijd het transport van prikkels door de jeukzenuw. Je voelt wel pijn, maar de kriebel blijft even weg. Vervelend is dat door het krabben de huid kan irriteren, waardoor histamine vrijkomt en opnieuw jeuk ontstaat.

 

Het ánders kijken van het IMC

Veel jeuk wordt veroorzaakt door een probleem van binnenuit. De huid is de spiegel van de darmen en darmproblemen veroorzaken vaak huidirritatie (zie ook Darmklachten). Daarnaast zijn een leverproblemen een bekende veroorzaker van jeuk.

 

Wat kan het IMC?

Binnen het IMC kijken we naar de achterliggende stoornis van de jeuk, zoals een allergie of intolerantie of darm- of leverprobleem. Sommige patiënten met nierziekten, kanker, een gestoorde galafvoer of suikerziekte hebben ook last van huidirritatie, evenals aambeien, vaginale schimmel, enz. We gaan dus breed, naar het gehele lichaam kijken.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: de bouw van de huid (droge huid), allergie & intolerantie.