Klachten bij baby’s

Klachten bij baby’s

behandeling klachten bij baby'sWat is het?

We hoeven niet uit te leggen wat een baby is, maar wel welke klachten bij baby’s en opgroeiende kinderen kunnen optreden en wat we er aan kunnen doen in het Integraal Medisch Centrum.

  • Huilbaby’s
  • Slaapproblemen
  • Slik- en zuigproblemen, moeilijk drinken
  • Voorkeurshouding hoofd of romp
  • Onregelmatig of afgeplat schedeltje
  • (pseudo-)Reflux
  • Darm krampjes, verstoorde stoelgang; obstipatie, diarree, winderigheid
  • Keel-, neus- en oorproblemen
  • Overstrekken
  • Overprikkeling en onrust
  • Grote onrust bij aan en uitkleden
  • Problematiek van het sleutelbeen
  • Spanning en stijfheid in romp, armen en benen
  • aangeboren heupdysplasie
  • Niet willen kruipen, laat leren lopen
  • KISS-syndroom
  • Eczeem en allergieën

 

We bespreken een aantal van deze klachten en wat we eraan kunnen doen:

huilbaby

Huilbaby:

We noemen een kind een huilbaby als de baby ten minste drie uur op een dag, drie dagen per week, drie weken achter elkaar, huilt. Of als de ouders het huilen van hun kind als problematisch ervaren. De osteopaat gaat kijken wat de oorzaak daarvan is; darmkrampjes, overprikkeld, maagzuur of misschien een combinatie van factoren. Een osteopaat legt uit wat hij/zij gaat doen.

 

behandeling baby met maagprobleemSlik- en zuigproblemen, moeilijk drinken:

In de eerste fase van de ontwikkeling is de maagingang nog niet goed gesloten. Dit kan leiden tot (verborgen) reflux. De maaginhoud komt in de slokdarm terecht en veroorzaakt een brandende pijn. De baby heeft hier last van en kan dan onophoudelijk blijven huilen. Een behandeling bij de osteopaat kan baat hebben doordat ze de spanning rondom het middenrif verminderen waardoor de maagingang beter sluit en er minder makkelijk maagzuur kan teruglopen naar de slokdarm waardoor de pijn en het huilen minder worden.

 

Afgeplatte schedelOnregelmatig of afgeplat schedeltje:

Een afgeplatte schedel van de baby kan het gevolg zijn van een voorkeurshouding. De baby heeft de neiging om met het hoofdje of het hele lichaam dezelfde richting op te draaien/kijken/liggen omdat de spieren hier verkrampt zijn. Dit kan ontstaan doordat er tijdens de bevalling bijvoorbeeld te veel spanning ontstaan is op de wervelkolom, wat de beweging van het hoofd naar de andere richting belemmert.

 

Darm krampjes, verstoorde stoelgang; obstipatie, diarree, winderigheid:

Een baby moet zich wennen aan de nieuwe voeding, ook al komt deze via de moedermelk. In de moedermelk kunnen overgevoeligheden in zitten of niet goed werkende darmpjes. De mesologie kan hier prima uitsluitsel over geven.

 

KISS-syndroom:

Het Kiss-syndroom is een blokkade van de bovenste nekwervels, waardoor er allerlei problemen voor het kind ontstaan. Een van de symptomen is veel en ontroostbaar huilen, Osteopathie kan de blokkade behandelen. .

 

Wat kan het IMC?

behandeling klachten bij baby'sBinnen het Integraal Medisch Centrum is sinds 2005 1x per maand een vrijdagochtend speciaal ingericht voor de behandeling van kinderen, het Kinder-IMC (Complementair Kindercentrum). Hier werken osteopaten en mesologen nauw samen in de behandeling van kinderen in de leeftijd van 0 tot 14 jaar. Kinderen reageren anders, hebben een andere fysiologie en motoriek en vragen daarom een gespecialiseerde therapie.

Bij deze behandelingen zijn meerdere therapeuten aanwezig: osteopaten en mesologen. De samenwerking tussen deze twee disciplines is belangrijk, omdat zowel het ‘goed in het lijf zitten’ (Osteopathie) belangrijk is voor kinderen, maar evenzeer de voeding (Mesologie). Behandeling van kinderen vraagt een andere aanpak omdat kinderen beweeglijk zijn en snel afgeleid, vaak is er sprake van een korter behandelmoment. Dat is ook mogelijk omdat kinderen meestal niet gehinderd worden door opgebouwde compensaties of complexe (opgebouwde) aandoeningen. Kinderen reageren snel en de vitale zelfgenezingskracht is meestal sterk aanwezig.

 

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC, rubriek Baby’s & Kinderen: over Huilbaby, over Spuugbaby, over schedelvervorming, etc.

Lees ook het eBook over het Kinder-IMC.

 

stuitliggingCasus: sluitligging

Baby 6 weken, onrustig slapen, wil alleen naar rechts draaien, veel spugen, stuitligging bij de geboorte. Bij een stuitligging zit de baby in een ‘doorgezakte stoel’. Er is weinig ruimte voor het bekken, de darm en de heupen om te ontwikkelen. Na de geboorte kan dit wel ingehaald worden in de groei, maar vaak blijft er een achterstand.

Eenvoudige osteopathische behandeling geeft het bekken, de heupen en de bekkenorganen van de baby de ruimte en de mogelijkheid zich te ontwikkelen. En belangrijker nog, het voorkomt ernstiger afwijkingen, zoals heupdysplasie.

 

Casus: Overstrekken en voorkeurshouding

overstrekken babyKind van 4 maanden, op consult wegens voorkeurshouding naar rechts, overstrekken. Buikslaper, rolt nog niet om. Borstvoeding veroorzaakt verstopping, ontlasting om de week. In verband met een stuitligging sinds week 27 is er een sectio caesarea toegepast. Overstrekken bij baby’s betekent het voortdurend aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje. Het babylijfje is strak en gespannen. In het bedje wordt het hoofdje constant naar achteren geduwd waardoor sneller een plat hoofdje ontstaat. De spieren in de rug, nek en bij het hoofd zijn strak gespannen. De armpjes blijven gestrekt en vaak zijn de handjes tot vuistjes gebald. Overstrekken zorgt voor onrust, overmatig huilen en baby’s slapen onrustig of slecht. Overstrekken staat een positieve ontwikkeling in de weg. Baby’s, die overstrekken, kunnen achter gaan lopen in hun ontwikkeling.

De eerste twee behandelingen waren gericht op de dysfuncties van Caecum, Ileum (darmen) en de hersenvliezen (RTM). Bij het derde consult bleek de ontlasting iedere dag aanwezig, was overstrekken nog licht te zien. Omrollen ging goed, maar alle bewegingen werden in overdreven mate uitgevoerd. Dit werd door de ouders uitgelegd als ‘een druk kind’. De ossificatiekernen van het os occipitale (achterhoofdsbot) werden behandeld, aangezien deze zich niet synchroon ontwikkelden. Gisteren (ze is nu 1 jaar) was zij weer op consult en toonde een normale ontwikkeling in motoriek en sensoriek. Het advies is om de ontwikkeling in de gaten te houden, omdat bij een groeispurt het probleem weer terug kan komen.

 

Casus: spuugbaby: reflux of reflex?

spuugbaby “Onze dochter is nu 16 weken oud en spuugt heel veel, een paar keer bij huisarts en kinderarts geweest, maar zonder resultaat. Onze dochter spuugt veel, meteen na de fles tot een paar uur na de fles of wel de hele dag door. In de wachtkamer van de kinderarts  hoorde ik onze dochter bijna stikken in wat omhoog kwam. Ze liep rood aan, ze blies bellen en ze kreeg bijna geen lucht meer. Naar huis gestuurd met medicijnen voor reflux. Dat ging even beter maar al snel was het precies hetzelfde.”

Als een baby veel spuugt, projectiel-braakt of last heeft van reflux, is dat meestal een teken dat de ingang / uitgang van de maag (nog) niet goed sluit. Bij darmkrampjes opent de maaguitgang en de overgang van de dunne naar de dikke darm, hierin kunnen verstoringen zitten.

Een pasgeboren baby is nog niet af: 

Let wel een baby is bij de geboorte nog niet af! Vele organen, orgaansystemen hebben nog veel te ontwikkelen, op elkaar af te stemmen, te groeien, etc. Sommige organen zijn hierbij niet vrij in hun beweging, sommige reflexen werken nog niet optimaal. Een maag kan als reflex de voeding teruggeven. De positieve werking van het toevoegen aan de (moeder)melk van rijstebloem, johannesbroodboompitmeel of andere granen is niet bewezen, maar zou wel kunnen helpen. Over het algemeen is het voor baby’s die last van het spugen of van reflux hebben fijn om vaak kleine porties te drinken. Er is dan minder druk in hun maagje waardoor de neiging om te spugen minder groot is, en het drinken zelf verzacht de pijn.

Raadzaam is het kind te laten controleren door een osteopaat. Osteopathie is een zachte methode om te voelen of organen hun volledige bewegingsvrijheid hebben om zich verder te kunnen ontwikkelen. Een geoefende osteopaat kan prima met de fijngevoeligheid van een baby werken en bijvoorbeeld de glijvlakken van het maagje verbeteren, waardoor de sluitmechanismen weer optimaal kunnen werken. De natuur maakt geen fouten, maar heeft af en toe een helpende (osteopathische) hand nodig.

 

Casus: onrustige baby

Info kinder IMC eBook17 maanden oude baby, sinds de geboorte, onrustig, huilerig, gespannen. De bevalling verliep snel maar probleemloos, wel wilde hij zijn ruggetje overstrekken. Hij jammert heel veel, aandacht helpt, zoekt steeds iets nieuws om te doen. Behandeld aan de achterhoofd-nek-overgang (occiput). Direct na de behandeling zat hij twee uur rustig in de auto. Sindsdien een wereld van verschil; het is een rustige en blije baby. Groot probleem, kleine oorzaak. Snel opgelost wanneer we de kennis / kunde in samenwerking aangaan.

 

In het Integraal Medisch Centrum hebben we een speciaal ingericht Kinder-IMC. Hier werkt een team van Mesologen en Osteopaten samen in de behandelingen van baby’s en kinderen.