Leaky Gut

Leaky Gut

leaky gut syndroom

Wat is het?

Bij een leaky gut (“lekkende darm”) is de doorlaatbaarheid van de darmwand groter dan de bedoeling is. We kijken naar de oorzaken.

Een leaky gut ontstaat doordat kleine ontstekingen in de darmen de slijmvliezen beschadigen. Een lekkende darm kun je als het ware vergelijken met een heel fijne zeef, waarvan sommige gaatjes te groot zijn geworden. Het slijmvlies dat over de darmwand ligt is meestal ontstoken. Daardoor kunnen de goede darmbacteriën niet meer goed aanhechten.

Als je een leaky gut hebt, dan kunnen de afvalstoffen die in je darmen worden geproduceerd door de darmwand dringen en in de bloedbaan terecht komen. Voeding wat nog maar gedeeltelijk verteerd is kan nu ook in het bloed en lymfe terecht komen. Ook heeft dit tot gevolg dat belangrijke voedingsstoffen minder goed worden opgenomen door het lichaam. Dit tast de gehele gezondheid en het immuunsysteem verder aan.

Hierdoor kun je allerlei uiteenlopende problemen en klachten krijgen, zoals ontsteking- en allergische reacties, stemmingsklachten en hormonale problemen.

 

Het ánders kijken van het IMC

De aanpak van een leaky gut begint met een leefstijlverandering, zeker op het gebied van voeding. Wat inhoud in een notendop dat je glutenvrij, lactosevrij en geraffineerde suikervrij eet. Tevens zal het spijsverteringssysteem onderzocht moeten worden op eventuele stoornissen,, zoals pancreasenzymen, darmflora (microbioom), de lever (als spiegel van de darm), verklevingen, etc.

 

Wat kan het IMC?

Mesologie kan de stoornissen nauwgezet in kaart brengen. Een Meso-Voedings-Coach helpt je met het samenstellen van een verantwoord voedingspatroon, wat bij jou past.

 

 

Kijk ook naar het Webinar-06 van het IMC:  over Allergie & intolerantie.

Kijk ook naar het Webinar-28 van het IMC over Prikkelbaar Darm Syndroom.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: allergie & intolerantie, laaggradige ontsteking, Prikkelbaar Darm-Syndroom.

Casus: Help mijn darm is lek

een lekke arm als symbool voor een leaky gutEen (sterk) verhoogde doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies (lekkende darm) kan een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en de progressie van een reeks aandoeningen, waaronder auto-immuunziekten, chronische ontstekingsziekten en allergieën. Slechts één laag darmcellen (enterocyten) aan de binnenkant van de darm scheidt de inhoud van het maagdarmkanaal (buitenwereld) van het lichaam (binnenwereld). Dit is normaal gesproken goed beschermd en bezit het immuunsysteem van de darm (GALT). GALT werkt samen met de darmflora voor het totale weerstandsysteem van het menselijke lichaam.

Bij  en zogenaamde lekkende darm  werkt het beschermingssysteem van de darm niet meer, waardoor micro-organismen en/of allergene of toxische stoffen in contact komen met het GALT. Dit leidt tot een ontsteking en mogelijk schadelijke immunologische reacties. De stoffen kunnen in de bloedsomloop terechtkomen en elders in het lichaam schade aanrichten.

Een lekkende darm kan een belangrijke rol spelen in het ontstaan van uiteenlopende aandoeningen, waaronder diarree, infectieuze darmziekten, coeliakie. Maar ook van PDS (prikkelbare darmsyndroom), allergieën (hooikoorts, astma, atopische dermatitis, voedselallergie), auto-immuunziekten, reumatische aandoeningen en zelfs psychische aandoeningen.

De juiste kruiden, probiotica, vitaminen, homeopathie en natuurlijk een aanpassing van de voeding helpen de darm zijn lekken te dichten en de gevolgen te bestrijden.