Wat is het?
De meniscus bevindt zich in de knie en werkt als schokbreker. Bij ouder worden of overbelasting kan hij beschadigen of fixeren.
De voornaamste botten van het kniegewricht: het femur of dijbeen, de tibia of scheenbeen en de patella of knieschijf. Deze botten zijn omgeven door kraakbeen en kruisbanden, die het kniegewricht ondersteunen en tegen letsel beschermen. De meniscus is een C-vormige kraakbeenstructuur, die aan het scheenbeen is bevestigd en dienst doet als schokbreker voor de knie. De meniscus kan scheuren doordat de knie heftig wordt gedraaid of als gevolg van het ouder worden. In beide gevallen ontstaat door een gescheurde meniscus pijn en zwelling in de knie en kan het been niet worden gestrekt.
Het ánders kijken van het IMC
Bij de meniscusaandoeningen wordt een gefixeerde meniscus nogal eens verward met een gescheurde meniscus. Binnen de Osteopathie bestaan eenvoudige tests om een onderscheid te maken tussen deze aandoeningen. Een gefixeerde meniscus kan simpel weer vrij gemanipuleerd worden; een niet-behandelde gefixeerde meniscus leidt vaak tot een ruptuur (scheur).
De kraakbeenschijf in de knie werkt als een schokbreker, een soort spons in de knie (kraakbeen is waterhoudend). Dat is niet de enige schokbreker in de knie, ook de fibula of kuitbeen, functioneert als schokdemper. Vaak is de fibula net iets verschoven als gevolg van een eerder doorgemaakte enkelverstuiking (distorsie). Wanneer deze schokdemper niet (meer) werkt, ontstaan er al snel knieklachten.
Een kijkoperatie in het gewricht (artroscopie), waarbij losse stukjes of flapjes van de meniscus met een tangetje worden weggehaald, heeft alleen nut als je de knie geregeld niet goed meer kunt strekken of buigen (‘slotklachten’). Opereer de knie niet als deze niet blokkeert. Het heeft geen nut en er kunnen altijd complicaties optreden.
Wat kan het IMC?
We hebben een aantal testen om vast te stellen of het een gescheurde of een gefixeerde meniscus of misschien iets anders betreft. Wanneer we alle ketens, die met de meniscus te maken hebben weer in normaal patroon gebracht hebben, geneest de meniscus vanzelf.
Bedenk ook dat onze benen niet zijn gemaakt voor asfalt of stoeptegels, maar om in de vrije natuur (bos, weide, duinen, etc.) te lopen of te rennen. De moderne ondergrond van onze wegen zijn te hard. Koop daarom altijd goed verende schoenen, zeker bij het hardlopen.
Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over gewrichtspijnen.
Kijk ook het Webinar-19 van het IMC: over gewrichtsklachten