Migraine & Hoofdpijn

Migraine & Hoofdpijn

Wat is het?

Webinar over hoofdpijn & migraineMigraine & hoofdpijn komen vaak voor, in verschillende vormen. De oorzaken zijn zeer verschillend. Dat moet gedegen onderzocht worden.

Migraine wordt klassiek gedefinieerd als een aanvalsgewijs optreden van eenzijdige hoofdpijn met vegetatieve symptomen als misselijkheid, braken en diarree. Vaak worden flitsen voor de ogen gezien. De aanval varieert van 4 tot 72 uur. Het bijhouden van een hoofdpijndagboek is een belangrijk hulpmiddel bij het stellen van de diagnose. Over de oorzaak tast men nog in het duister en een klinische test is niet aanwezig. De aanvankelijke gedachte over de vasodilatatie van cerebrale arteriën door de neuro­ transmitters noradrenaline en serotonine lijkt een te eenvoudige uitleg te zijn van deze gecompliceerde aandoening.

Migraine komt bij 25 op de 1.000 vrouwen voor, met een piek van 35 op de 1.000 in de overgangsjaren, en bij 5 op 1.000 mannen. De medicamenteuze behandeling bestaat uit bestrijding van de acute klachten. Het is meestal een kwestie van trial en error om het geschikte medicament te vinden.

Een andere vorm van hoofdpijn is spanningshoofdpijn, die optreedt door verhoogde spanning van de nekmusculatuur.

Clusterhoofdpijn is een fenomeen dat gepaard gaat met zeer ernstige hoofdpijn over een bepaalde periode.

Daarnaast  zijn er neuralgieën die specifieke vormen van hoofdpijn kunnen veroorzaken (onder andere trigeminus­ neuralgie).

 

Het ánders kijken van het IMC

Binnen het IMC gaan we allereerst op zoek naar de oorzaken van de hoofdpijn en dat in de breedste zin van het woord. Dus zowel naar de voeding, de darm, de lever, als naar de stand van wervels, de schedel, de zenuwen, enzovoort. Pas daarna kijken we naar een gerichte behandeling.

 

Wat kan het IMC?

  • De Osteopathie kan zinvol zijn bij spanningshoofdpijn die vanuit de nek omhoog trekt. Een gericht onderzoek naar de stand en beweging van alle wervels kan uitsluitsel geven of bloedvaten dan wel zenuwen vanuit de wervelkolom de hoofdpijn veroorzaken. Ook de houding speelt hierbij een rol, versterkte krommingen (lordose en kyfose) werken de spanningshoofdpijn in de hand.
  • Osteopathie kan ook een aangewezen methode zijn om de houding blijvend positief te beïnvloeden.
  • De osteopathie kent nog een extra dimensie bij het behandelen van migraine en hoofdpijn door de behandeling van het cranium, dit geldt eveneens voor de aanpak van de bij de hoofdpijn betrokken bloedvaten.
  • De Mesologie speelt een belangrijke rol bij migraine en bij hoofdpijnen, waarbij de voeding een uitlokkende factor is. Eliminatie-diëten (het selectief weglaten van bepaalde voedingsmiddelen) kan uitsluitsel geven. Een probleem bij voedingsintoleranties wordt gevormd door de uitgestelde reacties, waarbij soms een week na inname van het betreffende voedsel de aanval of de hoofdpijn optreedt. De Mesologie kan echter betrekkelijk eenvoudig voedingsintoleranties vaststellen. Ook kan zij de hormonale stoornissen (overgang) vaststellen.
  • De fytotherapie en de orthomoleculaire geneeskunde binnen de Mesologie kunnen ook van betekenis zijn bij de behandeling van hoofdpijn en migraine. Tevens kent de Mesologie een hoeveelheid homeopathische medicamenten die gericht zijn op migraine en hoofdpijn, waarbij een keuze niet eenvoudig is. De bijkomende factoren, zoals de locatie, het tijdstip, de spijsverteringsklachten en de emotionele componenten dienen nauwkeurig vastgesteld te worden.

 

In het algemeen vinden wij in het IMC dat een therapie binnen drie tot vier behandelingen merkbaar resultaat opleveren; hiermee worden onnodig lange behandelsessies vermeden.

Kijk ook naar het Webinar-24 van het IMC over Hoofdpijn & Migraine: https://integraalmedischcentrum.nl/webinar/

 

Casus: Migraine

voeding en migraineNogmaals veel dank voor het consult dat we hadden in december. Ik heb me sindsdien zo goed als ik kan aan het dieet gehouden. In eerste instantie was ik zes weken migraine vrij! Dat was een enorm record! Toen kreeg ik toch twee aanvallen achter elkaar, (na een behoorlijk stressvolle tijd op werk en twee nachten heel slecht slapen). Dat slechte slapen is een enorme trigger voor mij en daarbij had ik bij de laatste keer sterk het gevoel dat het kwam na/door een kop koffie. Sindsdien ben ik helemaal gestopt met koffie (ik dronk nog 1 kop per dag) en nu wederom helemaal geen migraine meer gehad. Ook mijn huid is weer helemaal gaaf. Dat is misschien nog wel het opmerkelijkste resultaat. Ik heb er sinds mensenheugenis niet zo goed uitgezien :-).

Dus dank je wel!!! Ben echt heel blij met het resultaat, ik had zonder jou nooit kunnen achterhalen dat dit het is.

De koffie mis ik waanzinnig, maar ik heb er alles voor over om die migraines uit mijn leven te bannen en als ik daarvoor koffie moet opgeven is het niet anders. Verder is het dieet goed vol te houden.

Hartelijke groeten uit Nairobi!

 

Casus: van teen tot top

darm als oorzaak van hoofdpijnVrouw van 27 jaar. Klacht: gevoelige darmen, opgeblazen buik, gepaard gaande met stekende pijnen, maagpijn en duizeligheid. Wekelijks nekpijn, uitstralend naar het achterhoofd.

Onderzoek toonde een compressie centraal in het cranium (SSB), blokkade wervels C1-3. Talus (enkel) blokkade rechts en een in zijn geheel gefixeerde dunne darm (mesenteriaal). Bij behandeling bleek de Talus van invloed te zijn op de buik, gecombineerd met een slechte waterconsumptie. Het darmpakket beïnvloedde zowel de nekwervels als de schedelbasis. De hoofdpijn verdween onmiddellijk en is niet meer terug gekomen.

Jawel, we zijn één geheel, van voet naar buik, van buik naar nek.

 

Casus: operaties, hoofdpijn en herpes

Spanningshoofdpijn en het optreden van herpesVrouw van 54 jaar met rugklachten, uitstralend naar de rechter zijde. Nekklachten, resulterend in 2 maal per week hoofdpijn in het achterhoofd. Tevens schouderklachten aan beide zijden. Borstamputatie na carcinoom (2004), Ovariëctomie na eierstokfibroom beiderzijds (2009). Sinds de chemokuren is de menstruatie uitgebleven. Patiënte eet geen granen en geen suikers. Dysfuncties in met name de rechterzijde van het colon (dikke darm) waren gefixeerd, evenals het onderste buikvlies (PPI). Borstkas (mediastinum) en thoracale wervelkolom (T5-9) en cervicale wervelkolom (C1, C5-7), occiput. De viscera zijn behandeld, waarschijnlijk zijn dit ter hoogte van de dikke darm de gevolgen van de ovariëctomie, omdat de ovaria met het colon verbonden zijn. Bij de borstkas is dit een kip-of-ei vraag, hetgeen niet te achterhalen is.

Bij de spieraanhechting bij de N. Occipitalis (achterhoofdszenuw) was het botvlies van het os Occipitale zodanig geïrriteerd dat zich subklinische ontstekinkjes voordeden. Na drie behandelingen is de nek- en hoofdpijn 3 weken weggebleven, de rug knapt op en de schouderklachten zijn verdwenen. Wel treedt er nu een koortslip (Herpes labialis) op, die al vier weken hardnekkig is, zovirax helpt niet. Eenmaal het herpes virus ‘opgelopen’, dan blijft het aanwezig in de zenuwbanen, waardoor de infectie weer opnieuw actief kan worden. Dit komt meestal voor bij een verlaagde weerstand, ziekte of verbranding in de zon. De weerstandsdaling is in dit geval een direct gevolg van de behandeling van Caecum en iIeum, waardoor het immuunsysteem als het ware ‘geherprogrameerd’ wordt. Na interventie van een mesoloog, was de koortslip binnen 3 dagen verdwenen. Samenwerking is vaak zeer zinvol.

 

Casus: Postnatale Migraine

migrainePatiënte 42 jaar met een geschiedenis van hoofdpijnen de laatste 20 jaar na een commotio cerebri (1983), whiplash (1985), 2e whiplash (1990). Daarnaast rugklachten en maagklachten met als diagnose hernia diafragmatica (middenrifbreuk). Patiënte is regelmatig behandeld met positief resultaat en komt voor periodieke controle. Twee maanden geleden is zij bevallen van een gezonde dochter, sindsdien migraineachtige klachten en vier maal een migraineaanval. De aanvallen vragen dermate stevige medicatie dat er geen borstvoeding gegeven kan worden. De migraine wordt gevoeld achter het rechter oog en temporaal (slaapbeen). Tevens zijn er rugklachten wat het optillen en dragen van de baby ernstig belemmerd. De werkhypothese in deze case is als volgt:

  1. Fixatie van de linker renale loge (nierfascie) en verminderde mobiliteit van de directe omgeving. Waarschijnlijk is ten gevolge van de abdominale drukverandering in de periode na de bevalling deze oude dysfunctie weer terug gekomen.
  2. Defence van de rugspieren (M. Psoas, M. QL, Mm. Errector) aan de linkerzijde, met een lichte lumbale scoliose (kromming wervelkolom). Hierdoor zal de andere zijde compenseren.
  3. De musculo-fasciale spierketens van de rechterzijde geven klachten in de rechter bekkenzone en verminderen de mobiliteit van de rechter scapula (schouderblad).
  4. Fors verhoogde spanning van de rechter M. Levator scapula ((nek-schouderblad) heeft zijn invloed op de nekwervels en nekspieren en daarmee op de spanning op en de doorbloeding naar het hoofd.
  5. De verhoogde spanning van de halsspieren en nekspieren veranderen de doorstroming van de bloedvaten tussen de hersenvliezen, vooral aan de rechterzijde (tentorium, v. sigmoidea).

Opvallende bevestiging van de werkhypothese is dat druk op de linker nier zowel de rugklachten als de migraineklachten provoceerden.

 

Casus: baarmoeder als hoofd-zaak

baarmoeder als oorzaak van hoofdpijnPatiënte, 37 jaar met hoofdpijn klachten, wollig hoofd, duizeligheid en niet stabiel gevoel. De klachten zijn er constant, maar bij de menstruatieperiode verergeren de klachten. Onderzoek van hoofd, nek en schouders leverde niet veel bijzonderheden op. Wel een geblokkeerd bekken en heiligbeen. Bij nader osteopathisch onderzoek kwam een uterus in retroversie (achterover gekantelde baarmoeder) aan het licht. De uterus is samen met het darmpakket in totaal drie keer behandeld en de klachten zijn nagenoeg verdwenen, er resten nog wel wat menstruatieklachten. De baarmoeder kan het heiligbeen en het bekken in compressie brengen, via de ruggenmergsvliezen ontstaat er een soort ‘overdruk’ in het hoofd, wat bovenstaande klachten veroorzaakte. We zijn allemaal één geheel, oorzaken kunnen zich totaal ergens anders bevinden dan waar de klachten zich voordoen.