Osteoporose

Osteoporose

botten en osteoporose

Wat is het?

Bij osteoporose is er sprake van degeneratie van het bot. Preventie is bij osteoporose enorm belangrijk. Lees hier wat je preventief kan doen.

Onder osteoporose (botontkalking) wordt verlies van de botmassa verstaan met behoud van een normale samenstelling van het bot. Het wordt gezien als een fysiologisch proces dat bij iedereen optreedt. De menopauze versnelt dit proces bij sommige vrouwen tot een pathologisch verlies. Factoren van botopbouw, zoals Calcium, vitamine D en Parathormoon (PTH) blijken dikwijls normaal te functioneren.

Feitelijk is deze aanname niet juist: een ontkalkt bot is juist zeer elastisch. Leg maar eens een kippenbotje een paar weken in de azijn; het wordt een gummi-botje. Het is juist het verlies aan vezels dat het probleem maakt.

Regulier besteedt men vooral aandacht aan oestrogeengebrek. In een vergevorderd stadium kunnen klachten ontstaan als spontane fracturen, inzakken van rugwervels en houdingsveranderingen.

De reguliere geneeskunde beschouwt osteoporose als een onomkeerbaar proces, ook als het als aandoening gediagnostiseerd wordt.

 

Het ánders kijken van het IMC

Het Integraal Medisch Centrum benadrukt het zelfregulerend vermogen van de mens. Enerzijds klopt de diagnose vaak niet en is het geen ontkalking. Binnen het IMC kijken we naar de omstandigheden van het bot en wel in de kalkhuishouding, de vezels, de zuurgraad, het gewicht, het bewegen, de bloedvaten, etc.

Het botstelsel bestaat uit 206 botten en botjes, die het lichaam structuur en stevigheid geven. Bot is opgebouwd uit een stevige matrix (bindweefsel, 30%), die versterkt wordt door afzettingen van kalkzouten (70%) in de vorm van hydroxyapatiet. Voortdurend wordt bot afgebroken (door osteoclasten) en opgebouwd (door osteoblasten). De lengte- en breedtegroei gaan door tot ongeveer het 16e jaar. Na het 25e jaar begint de skeletmassa af te nemen, dat wil zeggen de botomvang verminderd niet, alleen de inhoud.
Door botontkalking (osteoporose) worden de botten zachter. Dit kan samengaan met kramp in de benen, spierpijn en pijn in de onderrug. Botontkalking en inzakking van de rugwervels is moeilijk te behandelen en daarom is preventie van groot belang.

 

“Osteoporose: kalk is niet altijd hetzelfde”

osteoporoseVerschillende soorten kalktabletten zijn samengesteld uit verschillende calciumzouten en niet ieder bot bezit dezelfde kalkzouten. Daarnaast is magnesium van groot belang voor een goede botopbouw, evenals de spoorelementen koper, zink, fluor, borium en mangaan. Verder vormen de vitaminen C, K en D belangrijke co-factoren bij de botopbouw.

Wanneer er sprake is van osteoporose, kan een mesoloog heel exact uitmeten welke van deze stoffen in de keten van botopbouw niet goed opgenomen worden. Hierdoor kan de therapie heel gericht het lichaam ondersteunen.

Vervolgens zijn een aantal organen betrokken bij de opname en verwerking van kalk, zoals:

  • Dunne darm (opname)
  • Lever (vitamine D)
  • Schildklier (hormoon calcitonine)
  • Bijschildklieren (hormoon parathormoon)
  • Nieren (vit D, kalkresorptie)
  • Bindweefsel (cellulaire opname)
  • Hypofyse

 

Wat kan het IMC?

  • Osteoporose behandelen we binnen de Mesologie met natuurlijke preparaten die alle processen van de botaanmaak (vezelstructuur) stimuleren.
  • Vooral het orthomoleculaire aspect van de Mesologie heeft een breed arsenaal aan medicamenten op dit terrein. Hierbij besteden we tevens aandacht aan alle co-factoren die voor een goede opname noodzakelijk zijn, zoals een goede darmwerking en voldoende enzymen en aminozuren.
  • Ook kijken we naar de opnamefactoren van de noodzakelijke botelementen. Sommige vormen van kalk, bijvoorbeeld in melk, zijn voor de mens slecht opneembaar, terwijl andere vormen, zoals in verse groenten, minder gebruikt worden.

 

Deskundig advies is essentieel bij de voorkoming van osteoporose. Een mesoloog of een meso-voedings-coach kan bij de preventie van osteoporose daarom veel voor je betekenen.

 

Kijk ook naar het Webinar-19 van het IMC over Gewrichtsklachten.

 

Lees ook de column van het IMC: Ánders kijken …. osteoporose en olifanten in een porseleinkast.

Lees ook de column van het IMC: Ánders kijken …. slijtage, de mythe die niet wil slijten.