PCOS (Ovariumcyste)

PCOS (Ovariumcyste)

Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS)

Wat is het?

PCOS is de afkorting voor het Polycysteus Ovarium Syndroom (ovariumcyste). Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. Normaal ontwikkelen zich in de eerste helft van de menstruatiecyclus enkele follikels (vochtblaasjes) in de eierstokken. Daarvan groeit er meestal maar één zover door totdat deze knapt. Het knappen van het blaasje noemen we ovulatie (eisprong), dat wil zeggen dat het eitje uit de follikel komt en door de eileider wordt opgevangen, waarna het naar de baarmoeder gaat.

Bij vrouwen die PCOS hebben, worden in de eierstok meerdere kleine follikels gevormd, die moeilijk tot groei en ovulatie komen. Doordat de eisprong uitblijft, krijg je ook minder vaak of geen menstruatie. Door het ontbreken van een eisprong wordt de vruchtbaarheid sterk verminderd.

De onderontwikkelde follikels die bij PCOS ontstaan, worden cysten genoemd. Naar schatting heeft 5 tot 10% van de vrouwen een meer of minder ernstige vorm van PCOS en daarmee is dit de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen.

 

Het ánders kijken van het IMC

Osteopathisch gezien is veelal het betreffende ovarium gefixeerd. Door de afwezigheid van mobiliteit ontstaan cysten. Uiteraard vraagt het een geoefende hand van de osteopaat om hier in te kunnen grijpen en niets te beschadigen.

Daarnaast kijken wij naar de oorzakelijke verbanden van de hormonale stoornissen.

 

Wat kan het IMC?

Zowel de mesologie als de Osteopathie kunnen de oorzakelijke verbanden voor dit syndroom onderzoeken en opsporen. Afhankelijk van de oorzaken kan een medicamenteuze, voedingsaanpassing of osteopathische behandeling worden ingezet.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: menstruatieklachten, menstruatiestoornissen en menstruele cyclus.

Casus: PCOS

Ongeveer 10 jaar gelden is bij mij PCOS geconstateerd in het Erasmus MC. Het enige dat het ziekenhuis voor me kon betekenen was IVF opstarten wanneer ik een kinderwens had. Alle andere symptomen (overgewicht, acne, verhoogde kans op diabetes, hart- en vaatziekten, etc.) konden niet behandeld worden, omdat de oorzaak van PCOS onbekend is.  

Dit zat me niet lekker, want ik vond het nogal wat. Ik ga liever gezond door het leven. Daarnaast bleek ik ook karpaaltunnelsyndroom te hebben. Ik vond het nogal vreemd dat ik 2 syndromen had en dacht er moet iets met me aan de hand zijn, waardoor dit te verklaren is. Omdat de reguliere geneeskunde me niet kon helpen ben ik op zoek gegaan naar een alternatief. Gelukkig kwam ik een mesoloog (IMC) tegen.

De mesoloog kon na 1 uur al constateren dat mijn hormoonhuishouding niet in orde was, omdat mijn hypofyse verkeerde signalen gaf. Veroorzaakt door het verminderd functioneren van veel organen ( o.a. lever, gal, nieren ). Reden hiervoor was dat mijn stofwisseling niet goed functioneerde omdat ik lactose intolerant bleek te zijn. Ik ben een lactose vrij dieet gaan volgen en heb homeopathisch medicatie genomen. Al snel merkte ik dat ik er baat bij had. Na een paar maanden voelde ik me veel fitter, je zou het herboren kunnen noemen, was ik 10 kg lichter zonder verdere aanpassingen in dieet of beweging, had ik geen acne meer en mijn cyclus kwam langzaam terug.

Inmiddels heb ik 2 kinderen gekregen zonder IVF. De eerste zwangerschap had ik zwangerschapsdiabetes, dankzij de mesoloog heb ik dit de tweede zwangerschap niet gekregen. Ik kan het aan iedereen aanbevelen, mijn kwaliteit van leven is echt verbeterd, ik voel me nu gezond en fit. En ben van al mijn kwalen af. Wonderbaarlijk.