Pfeiffer

Pfeiffer

mononucleosis infectiosa of de Ziekte van PfeifferEpstein-Barr / Mononucleosis Infectiosa

Wat is het?

Mononucleosis infectiosa (ziekte van Pfeiffer). Het Epstein-Barr-virus dat de ziekte veroorzaakt behoort tot de herpesvirussen en wordt tegenwoordig ook humaan herpesvirus-5 (HHV-5) genoemd.

De ziekte van Pfeiffer kenmerkt zich als keelpijn, vergrote halsklieren en moeheid die langer duurt dan 7 tot 10 dagen. Bloedonderzoek kan dit dan na een week aantonen. Het bloedonderzoek laat niet zien hoe erg (of niet erg) de ziekte is en hoe lang het duurt voor je weer fit bent.

Het ánders kijken van het IMC

Er wordt geschat dat meer dan de helft van de mensen al besmet is voordat ze vijf jaar oud zijn, maar dan heeft de ziekte een veel milder verloop en gaat het vaak onopgemerkt weer over. Wie de ziekte eenmaal heeft gehad, draagt het virus voor de rest van zijn of haar leven bij zich. In tijden van stress c.q. een verzwakt immuunsysteem steekt het virus weer de kop op. Het is dus geen zaak het virus te bestrijden, want met blijft, maar om de omstandigheden waarop het virus actief wordt te verbeteren.

Wat kan het IMC?

Binnen het IMC kent de Mesologie in alle drie de gevallen een ruim assortiment aan medicamenten, die afhankelijk van het totale symptoombeeld gekozen kunnen worden. Deze medicamenten zijn erop gericht om het virus, onder invloed van het eigen immuunsysteem weer te laten sluimeren.

 

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: chronische infectieziekten.

Lees ook de Column: Ánders kijken …. immuniteit, de metafoor van het gebouw.