Probiotica

Probiotica

De darmflora vraagt dagelijks water

Vele patiënten worden bij ons in het centrum behandeld omdat de functie van de symbionte flora van de darm verstoord is en er is een dysbionte flora ontstaan. De normale melkzure darmflora (symbiose) bestaat uit aerobe bacteriën (bijvoorbeeld Escherichea coli) en anaerobe bacteriën (bijvoorbeeld Acidophylus, Bifidobacterium); hierbij mag een beperkte dysbiose getolereerd worden. De vergrote dysbiose kan onder andere leiden tot gisting (winderigheid) en rotting van de voedselresten. Daarnaast treden er resorptiestoornissen van vitaminen, mineralen en sporenelementen op; de bacteriën sturen deze opname in de dikke darm. Met regelmaat vindt wij een auto-intoxicatie (zelfvergiftiging) door toxinen van schimmels, pathogene bacteriën en protozoën. Dit heeft op zijn beurt weer gevolgen voor het bloed en de lever en de uitscheidingsorganen, waaronder de darm zelf, de nieren en de huid.

Nog belangrijker is dat er een vermindering van het weerstandsvermogen optreedt. Ruim 80% van alle lymfeknopen (immuniteit) in het lichaam staat in verbinding met het spijsverteringssysteem. De darmflora werkt nauw samen met de plaques van Peyer (lymfeknopen) in de dunne darm. Samen werken zij aan de natuurlijke afweer van het lichaam en zijn zij verantwoordelijk voor 70 – 80% van het weerstandsvermogen van de mens. De andere afweerorganen, zoals milt, lever, amandelen, etc. ontvangen informatie uit dit (darm)weerstandssysteem en kunnen daardoor eveneens een immuniteitsreactie geven.

Het blijkt vaak dat de mens in Europa te weinig drinkt en vooral te weinig water drinkt. Het is in de wetenschap bekend dat de mens ten minste 1,5 vocht per dag nodig heeft. In de geciviliseerde landen is dit vocht echter vaak in de vorm van limonade, koffie, alcoholhoudende dranken, etc. Deze vloeistoffen worden reeds vroeg in de darm opgenomen (‘verteerd’), waardoor met name de dikke darm te weinig water krijgt. Voor het goed functioneren van de darmflora is veel (leiding)water van groot belang.

 

Probiotica, een hulp voor de darmflora

Mensen met een goede darmflora hebben een betere kans om ernstige ziektes te overleven. Ook zijn mensen die een forse antibioticakuur achter de rug hebben gevoeliger voor infecties met ziekteverwekkende bacteriën. De micro-organismen in de darm zijn in staat toxinen (gifstoffen) en kankerverwekkende stoffen af te breken. Bovendien kunnen ze stoffen produceren die andere micro-organismen (waaronder ziektekiemen) in hun groei remmen, de zogenaamde bacteriocines.

Probiotica zijn in staat infecties te voorkomen doordat ze, evenals de darmflora, de ziektekiemen belemmeren om zich in het lichaam in voldoende mate te huisvesten. Dit wordt kolonisatieresistentie genoemd.

Zo individueel als DNA

Probiotica, prebiotica, micro-organismenDe bacteriestammen waaruit probiotica preparaten bestaan verschillen per product/preparaat, waardoor Ieder mens verschillend reageert op probiotica preparaten. Daarnaast heeft de consumentenbond (editie: november 2006) vele preparaten onderzocht en het blijkt vaak dat er niet de hoeveelheid in zit die op de verpakking staat vermeld. Dit is met name het geval bij de producten die men bij de supermarkt koopt.

Ieder mens heeft zijn eigen unieke darmflora. De flora is zo individueel als het menselijke DNA. Zo zal ieder mens ook het ene probiotica preparaat goed kunnen verdragen en een ander preparaat niet. Deskundig advies is wenselijk. Onze mesologen kunnen exact uittesten welke probiotica producten en/of preparaten bij jouw unieke darmflora passen en welke niet. Dat geldt evenzeer voor de periode van inname. In het algemeen dient men een dergelijk preparaat in te nemen totdat de oorzaak van de darmverstoring is weggenomen. Ook dit vergt een deskundig onderzoek.

 

Wist je dat

  • Probiotica bij je moet passen qua type, leefstijl, leeftijd, etc.?
  • Het tot een jaar kan duren voor de darmflora hersteld is van antibiotica?
  • Prebiotica niet hetzelfde is als probiotica, maar juist de voeding voor je darmflora vormt?
  • Voeding ook probiotica bevat? Zoals gefermenteerde voedingsmiddelen, onder andere yoghurt, kaas, bier, zuurkool, salami en augurken.
  • Niet alleen je leefstijl, maar ook ouder worden, je omgeving, medicijnen of stress van invloed kunnen zijn op je darmflora?
  • Je misschien geen klachten hebt, maar toch een verstoorde darmflora kan hebben?
  • Een probioticum daarom ook bij gezonde mensen positieve effecten kan hebben?

Wil je meer te weten komen over darmflora en waarom dit ook wel het buikbrein wordt genoemd? Kijk dan het Webinar “Buikbrein & darmflora” terug van Robert Muts en Maarten de Boer.

 

Prebiotica in de keuken

Prebiotica zijn voedingsvezels die zich in onze voeding bevinden. Wanneer je eigen darmflora deze prebiotica krijgt, verbetert de flora en al haar voordelen (Universiteit van Colorado USA).

Voeding rijk aan prebiotische vezels zijn onder andere: asperges, bananen, artisjokken, cichorei (o.a. witlof), knoflook, prei en uien, paardenbloem, aardpeer, haver en appels. Prebiotica eet je beter rauw of gestoomd dan gekookt, omdat de samenstelling veranderd. De consumptie van prebiotica moet je wel voorzichtig verhogen, anders heb je kans dat je darmen net iets te heftig reageren….

Goed voor je weerstand, je slaap, je stress, je …..

 

Casus: Biotica

Patiënt 44 jaar met pijn rechts onder in de buik. De pijn komt en gaat al jarenlang. Op eigen initiatief verschillende pro-biotica uitgeprobeerd, met wisselend resultaat. Het rechterdeel van de dikke darm bleek gefixeerd door jarenlang onevenwicht in de darmflora, tevens van de overgang dunne-dikke-darm in dysfunctie. Osteopathisch is de darm losgemaakt en mesologisch is de juiste medicatie voor de darmflora gevonden. Darmflora is zo uniek als je DNA of je vingerafdruk. Wat goede en slechte bacteriën zijn, wordt bepaald door je lijf en je leven. Zomaar preparaten gebruiken is niet echt zinvol en kan het toch al wankele evenwicht verder verstoren. Geneeskunde is een vak en geen industrie.