Psoriasis

Psoriasis

psoriasis op de elleboog

Wat is het?

Psoriasis wordt gekenmerkt door een rode kleur en schubben van de opperhuid. De oorzaak is onbekend, men denkt aan erfelijke factoren, auto-immunologische invloeden en psychische componenten.

Reguliere behandeling bestaat vooral uit corticosteroïd houdende huidpreparaten, vitamine-A-zuurderivaten en PUVA (bestraling met ultraviolette stralen).

 

Het ánders kijken van het IMC

Het is een ontstekingsreactie van de huid. In het Integraal Medisch Centrum beschouwen we psoriasis als een uiting van onderliggende stoornissen, meestal in het maag-darmkanaal gelegen. De huid is bij uitstek een uitlaatventiel van het maagdarmkanaal. Wanneer de spijsvertering is verstoord, met name de dikke darm, wordt de huid als ventiel gebruikt om afvalstoffen weg te werken. Deze onderliggende stoornissen zijn – hoewel van groot belang – moeilijk op te sporen met een klinisch onderzoek.

Op de huid vinden we een zogenaamde huidflora. De normale bacteriële huidflora bestaat voornamelijk uit commensalen, vriendelijke bacteriën die in symbiose met de eigenaar van de huid leven. Onder abnormale omstandigheden kunnen zij wel eens tot een ziekte leiden. Ook komen er op de huid soms pathogene bacteriën voor als stafyloccen, diplococcen en streptokokken. De huidflora vormt met de huidcellen, het vetweefsel en het bindweefsel een natuurlijke barrière tegen indringers en indringende stoffen, maar ook eenvoudig tegen water wanneer we bijvoorbeeld zwemmen. Deze huidflora verspreid onze natuurlijke geur en is in feite de afspiegeling van ‘hoe we ons voelen’.

Wat kan het IMC?

Mesologie biedt in zeven van de tien gevallen forse verbetering. We moeten rekening houden met vele algemene, maatschappelijke, beroepsmatige en psychische omstandigheden. Aloë Veras is een beproefde methode om de huid te genezen, maar eerst moeten andere zaken op gelost worden:

  1. Drainage: het ‘schoonmaken’ van betrokken organen, zoals darm, lever, nier en bindweefsel.
  2. Constitutie: het terug in evenwicht brengen van de persoon in de oorspronkelijke constitutie
  3. Voedingssupplementen om de huid te genezen
  4. Dieet om het maagdarmkanaal optimaal gezond te houden.

Lees ook verder bij de kennisbank van het IMC: over huidaandoeningen, allergische huidaandoeningen en de bouw van de huid (droge huid).