Iedereen heeft wel eens een slapeloze nacht. Een keertje is lastig, maar er zijn mensen die chronisch last hebben van slapeloosheid door het fenomeen van ‘rusteloze benen’. Een op de twintig Nederlanders heeft hier last van.
Uit onderzoek blijkt dat tussen de 4% en 14% van volwassen ‘s nachts worden geplaagd door het Restless Legs Syndrom (RLS). RLS is een kruiperig, branderig gevoel in de kuiten, vooral ’s nachts, waardoor de patiënt de benen moet bewegen. De meest voorkomende klachten in de benen zijn:
- Rusteloos gevoel, continue moeten bewegen van de benen
- Gevoel alsof er een elektrische lading door de benen schiet
- Kriebelig, jeukend gevoel
- Pijnlijke sensatie
- Kloppend gevoel
- Gevoel alsof er beestjes onder je huid lopen
Het komt ook, in mindere mate voor in de voeten, bovenbenen en armen. Omdat het syndroom niet levensbedreigend is, is de ernst ervan lange tijd onderschat. Dat degene die eraan lijdt jarenlang niet aan een goede nachtrust toekomt, is iets ‘waar hij of zij maar mee moet leren leven’.
“Restless Legs Syndroom: een niet erkende volksziekte”
Intussen is duidelijk geworden dat RLS een serieuze neurologische aandoening is, die goed is te behandelen. Niet iedereen is van deze ontwikkelingen echter op de hoogte.
“Er is geen leeftijd verbonden aan RLS, je komt er moeilijk vanaf en naarmate je ouder wordt neemt de pijn toe” zegt Joke Jaarsma, voorlichter van de Stichting Restless Legs. “Het is een niet erkende volksziekte, waarbij de huisarts vaak zegt dat het tussen de oren zit. Of ze praten over aderkrampen”.
Behandeling van RLS
Regulier is de hoofdoorzaak vaak het gebrek aan ijzer in het lichaam. Binnen het IMC weten we echter dat vele verschillende mineralen een rol kunnen spelen (o.a. Magnesium, Calcium, Zink, Selenium), maar ook hormonen en dat het veelal draait om een cellulaire opnamestoornis. Eenvoudige suppletie van ijzer heeft dan ook maar in enkele gevallen zin.
Daarnaast moeten we kijken naar de fascia in de benen en de buik, o.a.:
- Wordt er iets beklemd vanuit de buik (bijvoorbeeld door verklevingen) of rug naar de benen?
- Is het lieskanaal goed doorgankelijk?
- Stromen de bloedvaten vrij door?
- Hoe is het met de spijvertering? Want die is actief in de nacht.
- Staat het bekken wel recht?
- Zelfs een scheefstaande enkel kan van invloed zijn.
RLS kan dus ontstaan door een fysiologisch disbalans (bv een opnamestoornis), maar óók door mechanische spanningszones. Daarom is het aan te raden om door zowel een osteopaat als door mesoloog te laten behandelen. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact met ons op via onderstaande contactgegevens.