Scoliose

Scoliose

typen van scolioseWat is het?

Een scoliose is een kromming van de wervelkolom. Niet de kromming zelf is het probleem, de preventie van scheefgroei wel.

De structurele afwijkingen aan de wervelkolom betreffen vooral de scoliose (zijdelingse kromming) en de versterkte kyfose en lordose (voor- en achterwaartse kromming). Bij kinderen worden deze afwijkingen vaak bij toeval of bij routineonderzoek gevonden. Regulier wordt in 70% van de gevallen geen oorzaak gevonden. Gemiddeld komen structurele afwijkingen aan de wervelkolom bij 5 op de 1.000 personen voor, hoewel veel gevallen niet gediagnosticeerd worden. De klassieke behandeling bestaat uit fysiotherapie of houdingstherapie en in ernstige gevallen een brace of corset. Gezien de progressie is vroegtijdige diagnose van groot belang.

 

Het ánders kijken van het IMC

De wervelkolom is geen apart onderdeel van het lichaam en dient in de eerste plaats als bescherming van het ruggenmerg, in de tweede plaats als aanhechting voor vele (rug)spieren en in de derde, maar misschien wel de belangrijkste plaats als kapstok voor vele organen. Vrijwel alle organen ‘hangen’ aan de wervelkolom. Veelal is een ‘foutieve’ groei van de organen de oorzaak dat de wervelkolom scheef trekt. Vroegtijdig ingrijpen is daarom noodzaak, wij pleiten voor een ‘check-up’ van kinderen in de groei.

 

Wat kan het IMC?

Algemeen Periodieke Controle 1Structurele afwijkingen aan de wervelkolom zijn het terrein van de Osteopathie; zij richt zich op het corrigeren van de stand afwijkingen. Bij kinderen zijn de onderliggende factoren – bijvoorbeeld door de ligging van de abdominale organen of craniale veranderingen – vaak goed te diagnosticeren. Binnen het IMC wijzen wij op het belang van vroegtijdige behandeling en periodieke controle, gezien de centrale rol die de wervelkolom inneemt in de houding en innervatie.

 

scolioseKijk ook naar het Webinar-09 van het IMC: over rugklachten en de buik.

 

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over rugklachten.

Casus: scoliose

Patiënte, 8 jaar, rugklachten, buikklachten, krampen, verstopping en ongelukjes bij plassen. Zij is bekend met een aangeboren scoliose (kromming wervelkolom). De wervelkolom groeit bij een embryo nadat de darmen hun plek hebben ingenomen. Met andere woorden de oriëntatie van de organen zijn bepalend voor de vorm van de wervelkolom. Andersom kan een ver gevorderde scoliose organen in hun functie belemmeren. Reden te meer dus om naar het totaal te kijken en het totaal te behandelen en wel levenslang; voorkomen is vele malen beter dan genezen.

Bij deze dame is de darm behandeld en de voeding aangepast, zowel de buikklachten als de rugklachten zijn verdwenen. We houden de scoliose twee maal per jaar mobiel. De wervelkolom hoeft niet recht te zijn, maar het moet wel kunnen bewegen en problemen moeten we voorkomen.