Sinusitis (bijholteontsteking)

Sinusitis (bijholteontsteking)

verschillende sinussen betrokken bij sinusitis (bijholteontsteking)

Een gezonde (links) en ontstoken sinus (rechts)

Wat is het?

Een sinusitis (bijholteontsteking) bestaat uit ontstoken slijmvliezen in een schedelholte, vaak gebaseerd op een allergie of intolerantie. De ontsteking is meestal gelokaliseerd in de sinus maxillaris (neusbijholte); een sinusitis in de sinus frontalis, sinus ethmoïdalis of sinus sphenoïdalis komen minder vaak voor, omdat deze diepe in de schedel liggen. Meestal wordt een sinusitis voorafgegaan door een neusverkoudheid. Onder meer door de zwelling van het neusslijmvlies raakt de afvoer van de sinus verstopt. De ontsteking is viraal, bacterieel of allergisch van aard. Bij een langer bestaande sinusitis spreekt men van een sinusitis chronica.

Jaarlijks worden 20 op de 1.000 personen getroffen door een sinusitis; van hen zijn opvallend veel mensen tussen 25 en 45 jaar. Reguliere behandeling bestaat uit een pijnstiller, een breedspectrumantibioticum en in sommige gevallen operatief ingrijpen (poliepen, neustussenschot).

 

Het ánders kijken van het IMC

Binnen het IMC worden voornamelijk de chronische gevallen van sinusitis (bijholteontsteking) behandeld, omdat hier een breed scala aan oorzaken: voeding, allergie, immuunsysteem, circulatie in de sinussen, etc. aan ten grondslag ligt.

 

Wat kan het IMC?

De Mesologie kijkt ook hierbij naar de toestand van de darmen, voedingsintoleranties en mogelijke allergische oorzaken, omdat dit meestal aan de ontsteking ten grondslag ligt. De homeopathie kent specifieke middelen gericht op de locatie van de sinusitis (frontalis, maxillaris, ethmoïdalis).

De osteopathie kent speciale draineringsbehandelingen om de verstopte sinus te bevrijden, omdat een verstopte afvoer de infectie bevorderd.

 

Kijk ook naar het Webinar-06 van het IMC over Allergie & Intolerantie en Webinar-04 over Buikbrein en Darmflora.

 

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over Allergie & Intolerantie.

Lees de Column van het IMC: Ánders kijken …. de intolerantie van ons voedingsgedrag.

 

Tonsillitis,

Tonsillitis ook wel angina genoemd, deze komt voornamelijk voor bij jonge kinderen (150 op de 1.000 per jaar). De ziekteduur is kort en wisselt van enkele dagen tot een week. Meestal is een virus de oorzaak; een bacteriële infectie is doorgaans secundair. De vroeger zo gevreesde complicaties van een beta-hemolytische streptokok als acuut reuma en glomerulonefritis zijn uiterst zeldzaam geworden, de conclusie is door de veranderingen in hygiëne en gezinsomvang. In het algemeen betreft het een aandoening die vanzelf over­ gaat. De tonsillectomieën zijn de laatste jaren drastisch gedaald.

Vooral de Mesologie kent effectieve behandelingen van tonsillitis. Meestal wordt de chronische vorm behandeld.