Steenpuist (Furunkel)

Steenpuist (Furunkel)

ontstoken haarzakje (steenpuist)Wat is het?

Een furunkel of steenpuist is een ontsteking van een haarfollikel, meestal veroorzaakt door stafylokokken. Mensen die regelmatig een steenpuist hebben, kunnen ‘drager’ zijn van de stafylokok. Er is dan een plek op het lichaam waar veel van deze bacteriën zitten, bijvoorbeeld in de neus, de oren of het gebied rond de anus. U hoeft geen last te hebben van de bacteriën op die plek. Maar de bacteriën kunnen zich vanuit die plek wel telkens over de huid verspreiden en ontstekingen geven.

Herkennen:

Een steenpuist is te herkennen aan een rode, harde en pijnlijke plaats in de huid. Vaak is dit in de oksels, tussen de billen of liezen. Na een paar dagen rijpt de steenpuist en ontstaat een zwarte, harde plaats die uiteindelijk openbarst. Hieruit komt een necrotische prop, gevolgd door etter, een geelwitte soms wat bloederige dikke vloeistof, die naast dode witte bloedcellen ook de veroorzakende bacteriën bevat.

 

Het ánders kijken van het IMC

In het algemeen behoeft een steenpuist of furunkel geen speciale behandeling. Recidiverende gevallen kunnen soms erg hardnekkig zijn. Alle bacteriën in het menselijke lichaam leven in symbiose met de ‘gastheer’. Deze symbiose zorgt voor een normaal evenwicht. Wij kijken naar de oorzakelijke verbanden waarom dit evenwicht is verstoord en er een ‘overgroei’ van de stafylokokken ontstaan.

 

Wat kan het IMC?

De Mesologie kent met fytotherapie en homeopathie goede behandelresultaten.

 

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over de bouw van de huid (droge huid), huidaandoeningen en allergie & intolerantie.